Hlavní obsah

Projekt Vánoční balíček letos obdaruje 388 dětí z Ukrajiny

Olomoucká arcidiecézní charita (ACHO) vybrala pro letošní rok 388 ukrajinských dětí, kterým mohou dárci z celé republiky splnit přání prostřednictvím tradičních vánočních balíčků. Jde především o děti z dětských domovů či ze sociálně slabých rodin. Jejich počet je o něco vyšší než loni, charita také zvýšila počet měst, kam dárky na začátku ledna, kdy se na Ukrajině slaví Vánoce, zamíří, řekla ČTK koordinátorka projektu Kateřina Biolková.

Foto: charitaproukrajinu.cz

Vánoční dárky pro děti z ukrajinských Dětských domovů a sociálně slabých

Článek

Vánoční balíček pořádá ACHO potřinácté, každoročně se setkává s velkým ohlasem. V seznamu aktuálně zbývá ještě 70 jmen.

V seznamu si konkrétní dítě s jeho přáním mohou zájemci vybrat do 24. listopadu. „Letos je do našeho třináctého ročníku projektu zařazeno 388 dětí z pěti ukrajinských měst – Lopatyn, Bortnyky, Berežany, Kolomyja a Ternopil. Děti, které jsou každoročně obdarovávány, jsou buďto ze sociálně slabých rodin, z dětských domovů, nebo jsou jinak znevýhodněné,” uvedla Biolková.

Situaci dětí z dětských domovů či sociálně znevýhodněných rodin, které do seznamu vybírají sociální pracovníci, odráží také jejich vánoční přání, většina z nich si přeje praktické věci, jako je oblečení, hygienické potřeby nebo hračky.

Dárci si mohou zbývající děti vybrat na stránkách charitaproukrajinu.cz, vybrat si mohou například podle pohlaví, věku či města, přičemž město Berežany zařadili charitní pracovníci do databáze poprvé. Balíček pro jedno dítě by měl obsahovat pouze nové věci, jeho hodnotu ACHO letos zvýšila na 1200 až 2000 korun.

Vizovická galerie představuje nejžádanější a nejzajímavější vánoční dekory

Vánoce

Do projektu se každoročně zapojují školy či firmy, ale i jednotliví dárci z celé republiky. „Loni jsme si vybrali třináctiletou holčičku stejného jména, jako má moje dcera. Dárky jsme pro ni vybírali s dětmi společně, dcera jí také napsala v ruštině dopis s přáním, takže si procvičila i jazyk. Myslím si, že to bylo poučné i pro děti, že se mají podělit,” svěřila se jedna z loňských dárkyň.

Loni bylo v seznamu 363 dětí. Projekt přitom tehdy komplikovala pandemie koronaviru, kdy byli lidé kvůli zavřeným obchodům odkázáni pouze na nákup přes internet, což bývá problémem například pro tradiční dárce ze starší generace.

ACHO pomáhá na Ukrajině dlouhodobě, a to jak humanitární pomocí, tak i prostřednictvím studijních fondů. Jednorázovou akci Vánoční balíček pořádá ACHO od roku 2008. Charitní pracovníci díky štědrosti českých dárců každoročně vozí na Ukrajinu přes tunu dárků, v roce 2018 bylo obdarováno rekordních 414 dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Vychází Vánoční prasátko J. K. Rowlingové

Ve čtvrtek vychází český překlad Vánočního prasátka od autorky Harryho Pottera J. K. Rowlingové. Podle zahraničního tisku jde o dětskou knížku, která ale umí...

Výběr článků

Načítám