Hlavní obsah

Předvánoční období vyžaduje rozvahu, nabádá psychiatr Cimický

Jeden z nejznámějších českých psychiatrů Jan Cimický (62) potvrzuje smutnou pravdu. Po Vánocích se každoročně ordinace psychiatrů více zaplní. „Pacientů přijde rozhodně více, než kdy jindy,“ konstatuje smutně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Cimický

Článek

A vysvětluje, že důvodů je několik. Někteří lidé neunesou tíhu vánočních svátků. Do jejich přípravy věnují veškerou energii, jsou vyčerpaní. A každé přehnané chování má své důsledky. Řada párů se pak rozchází, přibývá i žádostí o rozvod.

Cimický upozorňuje, že je také třeba obrnit se vůči „agresivní vánoční propagandě“. „Masivní vánoční reklamní kampaň je čím dál tím časnější, působí na nás i podprahově a ze všech stran. Navíc, s blížícím se zimním obdobím jsme přecitlivělí. Je třeba přistupovat k ní klidně a s rozvahou,“ tvrdí psychiatr.

Lidé si podle něj sice uvědomují, že je venku ještě teplo a do Vánoc daleko, ale atmosféra v supermarketech je velmi dobře propracovaná a má za cíl je „vtáhnout“.

Raději dárky promyslet, než exekuce

Důležité proto je promyslet si dopředu, co chceme, jaké máme představy, a teprve pak jít do obchodů a nakupovat.

A v žádném případě se nezadlužovat za dárky, stejně jako za dovolenou. „Takové situace mohou vést až k exekuci,“ radí zkušený odborník.

A jak si tedy udržet duševní rovnováhu? „Nemít příliš velká očekávání. Vánoce nejsou jen o konzumování, jsou přece také o navštěvování a komunikaci. Mnohem větší dar než drahý předmět je vzájemná důvěra, schopnost se vcítit do pocitů toho druhého a umět mu naslouchat,“ uzavírá psychiatr Cimický.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční trhy v Praze začnou 27. listopadu

Letošní vánoční trhy, které se jako každý rok konají na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze, začnou v sobotu 27. listopadu. Ten den také začíná období...

Kapr z Třeboně je chloubou české kuchyně

Francie má šampaňské, Rusko kaviár, ale i naše republika se pyšní kulinářskými klenoty, které dala okolnímu světu. Ty nejlepší z nich chceme připomenout. Dnes...

Výběr článků

Načítám