Hlavní obsah

Pivní ozdoby nebo gumové od Bati. Komnaty na zámku Loučeň zdobí nevšední vánoční stromečky

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Léblová, Jakub Dulínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loučeň

Už počtvrté se rozhodli na zámku Loučeň na Nymbursku ozvláštnit vánoční výzdobu a ozdobit každou komnatu nevšedním vánočním stromkem, z nichž každý vypráví vlastní příběh. Mezi dohromady 22 stromečky mohou návštěvníci najít i pivovarský či strojírenský ze stavebnice Merkur.

Pivní nebo gumové ozdoby od Bati. Jednotlivé komnaty na zámku Loučeň zdobí nevšední vánoční stromečkyVideo: Novinky

 
Článek

„Máme zde v každé komnatě zámku jiný stromeček, dohromady jich je 22 a letos je hlavní téma pocta československému prvorepublikovému průmyslu,” řekl Novinkám kastelán zámku Loučeň Vratislav Zákoutský.

Už čtvrtým rokem si tak zde na zámku obzvláštňují vánoční výzdobu, letos se rozhodli vyzdvihnout i méně známé střípky z československé průmyslové historie, jako například v případě obuvnického stromu, který je věnován největšímu prvorepublikovému podnikateli Tomáši Baťovi.

Foto: Novinky

Filmový stromeček

„Baťa kromě obuvi dělal také krásné gumové věci a mimo jiné nádherné gumové vánoční ozdoby, které představují většinou nějaká zvířátka,” vysvětlil kastelán.

Mezi stromečky různých tvarů a barev ale nechybí i ten věnovaný textilii, sklářství, filmovému průmyslu či strojírenství. „Máme tady stromeček z možná té nejznámější české hračky, stavebnice Merkur, se kterou si české a slovenské děti mohou hrát už více než sto let,” dodal Zákoutský.

Výtvarnice proměnila svůj dům v perníkovou chaloupku

Tipy a trendy

Jedním z „taháků” je pak bezesporu pivovarský stromeček, který navíc díky své velikosti podle kastelána čeká zápis do české knihy rekordů.

„Je vůbec náš největší a letos ho čeká zápis do české knihy rekordů jako největší živý stromeček, který je v zámeckých interiérech. Dostávali jsme ho sem celkem složitě ze Šumavy, aby se cestou neponičil,” zmínil kastelán zámku s tím, že je vysoký sedm metrů, ale stropy mají výšku šesti metrů.

Foto: Novinky

Textilní stromeček

Ne všechny ozdobené stromečky se drží hlavní tematické linky, při procházce komnatami tak narazíte i na stromeček ukazující nejrůznější výběr vánočních nositelů dárků z celé Evropy, či dokonce karnevalový stromeček s pravou benátskou maskou. To vychází z historie zámku, kde žila knížecí rodina Thurn-Taxisů.

„Například kněžna Marie byla benátská princezna, byla první dámou Benátek. Navíc s koncem adventu končí půst a začíná také období plesů a karnevalů. No a ten nejslavnější je benátský karneval,” vysvětlil Zákoutský.

Foto: Novinky

Pravá benátská maska

Jeho dům je nejzářivější v celé ulici. Milan Peroutka nakoupil desetkrát víc světýlek, než chtěl

Vánoce

Stromečky budou na zámku Loučeň zabydlené do 17. ledna, zámecké prohlídky probíhají každý den.

„Doporučuji zarezervovat či zakoupit lístek na webu předem, protože kapacity jsou s ohledem na protiepidemická nařízení omezené,” doplnil kastelán.

Reklama

Výběr článků

Načítám