Hlavní obsah

Pečená štika - dravec, který má jemnou chuť

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokračujeme v seriálu nabízejícím chutné a výjimečné recepty z ryb, které mohou, ale samozřejmě nemusí nahradit klasického kapra na slavnostní štědrovečerní tabuli. Recept, který jsme se rozhodli vám nabídnout tentokrát, je z dravé ryby - štiky.

Pečená štikaVideo: Novinky

 
Článek

Štiku pečenou se zahradní zeleninou a bramborovo – pastiňákovou kaší (pyré) pro čtenáře Novinek připravil šéfkuchař Skyboxů O2 Arény Jakub Kotyza.

Na čtyři porce budeme potřebovat tyto suroviny: 1100 g štiky, 1 citrón, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti, hladkou mouku na poprášení, 60 ml oleje, 80 g šalotky a 3 stroužky česneku. K tomu ještě 300 g rajčat, 650 g loupaného pastináku, 150 g loupané mrkve, 150 g řapíkatého celeru a 500 g loupaných brambor. Nakonec 50 g másla, 100 ml mléka a 100 ml 12% smetany.

Pracovní postup je následující: vykuchanou, očištěnou štiku vyfiletujeme (vykostíme), na několika místech nakrojíme kůži, naporcujeme a pokapeme citrónem. Osolíme a opepříme ji, poprášíme moukou a z obou stran opečeme. (Nejdříve však stranu s kůží).

Poté si na oleji zpěníme šalotku, česnek, přidáme pokrájená oloupaná rajčata a kostičky nakrájené ze dvou kusů pastiňáku, mrkve, a řapíkatý celer. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Zeleninu krátce podusíme.

Do pekáče dáme podušenou zeleninu, do které vložíme opečené porce štiky kůží nahoru, společně vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme cca 10 minut.

Uvařené brambory s pastiňákem scedíme, rozšleháme a za stálého šlehání přidáme horké mléko se smetanou a rozpuštěným máslem.

Pak už jen krásně naaranžujeme na talíři a můžeme popřát dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Související články

Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Dalším z tradičních českých receptů pro rodinné obědy, který jsme se rozhodli vám nabídnout, je koprová omáčka. Tato omáčka je buď milována, nebo naprosto...

Kuře na paprice - klasika trochu jinak

Omáčky máme obecně rádi. Kuře na všechny způsoby také. A když se dá dohromady kuře s omáčkou, můžeme si pochutnat na kuřeti na paprice. Jedná se o další...

Pečený pstruh, který polechtá chuťové buňky

Další z možností, kterou lze nahradit tradičního kapra při slavnostní štědrovečerní večeři, je pečený pstruh. Tentokrát pro čtenáře Novinek připravil chutný...

Uzený úhoř potěší pohádkovou chutí

Vzpomenete si, jakou rybu měl kuchař Jiřík připravit pro krále a nesměl ani sousto ochutnat? A která měla tu moc, že po jejím pozření člověk rozuměl řeči...

Výběr článků

Načítám