Hlavní obsah

Namíchejte si stylové koktejly na oslavu nového roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nevíte, jaký drink zvolit jako ten první novoroční, máme pro vás několik zajímavých tipů, jak si vytvořit stylové pití a rozbít tak zažitý stereotyp. Například drink s extravagantním názvem zelený sršeň zaručeně oživí příchod nového roku i vaši náladu.

Článek

Následující koktejly překvapí netradiční recepturou i chutí. K jejich přípravě navíc není třeba zvláštní zručnosti ani speciální barmanská výbava. Potřebovat budete jen led, brčka a šejkr (nebo alespoň něco, co by mohlo plnit jeho funkci).

MEDTAXA
Foto: archiv MetaxaIngredience: mléko, Metaxa 7*, med
Do šejkru nadávkujeme Metaxu 7*, mléko, med a bez přidání ledu promícháme. Přelijeme do vychlazené sklenice na kostky ledu. Podáváme s brčkem.
MATUSALEM
Foto: archiv MatusalemIngredience: 2 cl Matusalem Platino, 2cl Matusalem Clásico, 10 cl pomerančového džusu, 10cl Guava džusu, 1 cl Bols Grenadina, šťáva z jedné limety, 1 cl Matusalem Gran Reserva
Všechny přísady kromě Matusalem Gran Reserva nalijeme do šejkru, zastříkneme šťávou z limety a pořádně promícháme. Do vysoké sklenice si připravíme drcený led a ten zalijeme obsahem šejkru. Ozdobíme a celý koktejl ještě zalijeme 1cl Matusalem Gran Reserva.
MATUSALEM PUNCH
Foto: archiv MatusalemIngredience: 4 cl Matusalem Clássico, 2 cl Calvados, 2 cl citronové šťávy, 12 cl brusinkový juice, skořice celá
Všechny ingredience ohřejeme přes páru na 80 stupňů, přelijeme do skla na horké nápoje. Ozdobíme jablkem, skořicí, limetovou spirálou. Podáváme s cukrem.
R. H. KOKTEJL
foto: archiv firmy Rudolf JelínekIngredience: 4 cl hruškovice, 4 cl jahodového džusu, 4 cl pomerančového džusu, 2 cl jahodového sirupu, přírodní minerálka
Všechny suroviny se postupně nalijí do sklenky na tzv. dlouhé nápoje (long drink) a na závěr lehce naředí přírodní minerální vodou.
ZIMNÍ ODHALENÍ
foto: archiv firmy Rudolf JelínekIngredience: 3 cl hruškovice, 2 cl jahodového sirupu, 2 cl likéru blue curaccao, 2 cl ananasového džusu, pomerančová limonáda
Vysokou sklenici necháme vychladit, a pak ji postupně plníme uvedenými ingrediencemi. Na závěr se tento nasládlý koktejl nevšední barvy dolijeme pomerančovou limonádou.

KIR ROYAL

foto: Právo/František Petrák

Ingredience: 4 cl Créme de Cassis*, 1,5 dl Bohemia sekt

Do sektové sklenice nalijeme likér Crème de Cassis a na něj vrstvíme sekt Bohemia. Můžeme přidat míchátko a nechat hosta, aby si nápoj míchal sám podle chuti.

*Crème de Cassis – likér vyráběný z černého rybízu, původem z Francie. Používá se do mnoha koktejlů, hlavně na bázi vína.

LYCHEE PROSECO
foto: Právo/František PetrákIngredience: 2 cl vodky, 2 plody lychee*, 1,5 dl Prosecco wine**
Kompotované lycheé rozmačkáme drtítkem v menší misce, přidáme vodku a promícháme. Poté drť vložíme lžičkou vložíme na dno sektové skleničky a zalijeme italským sektem Prosecco wine.
*Lychee: sladké exotické ovoce pocházející z Číny. Konzumuje se čerstvé, kompotované nebo sušené. U nás je k dostání nejčastěji kompotované ve sladkém nálevu. **Prosecco wine: frizzante - lehce perlivé, lahodné ovocné víno, spumante – šumivé víno jemnější než frizzante.

HARAKIRI SHOOTERS

foto: Právo/František Petrák

Ingredience: 2 cl Berentzen sour apple, 2 cl Absinthu

Ingredience navrstvíme do malé sklenice a při servírování nápoj zapálíme.

ZELENÝ SRŠEŇ

foto: Právo/František Petrák

Ingredience: 4 cl absintu, 2 cl vodky, 1 cl pisang ambon (ovocný likér z malých zelených banánů a dalšího tropického ovoce), 1 cl limetkového džusu

Všechny přísady nalijeme do šejkru, protřepeme a poté přes barové sítko (strainer) přelijeme do Old fashioned glass (sklenka bez stopky, se silným dnem, objem 12 cl, tzv. whiskovka)

VIAGRA FALLS

foto: Právo/František Petrák

Ingredience: 2 cl absinthu, 2 cl jablečné pálenky, 2 cl studené vody, 4 kapky orange bitters

Z dobře vyzrálého pomeranče seřízneme kůru tak, aby na ní zbylo co nejméně bílé slupky. Pak ji lehce ožehneme a vložíme do koktejlové sklenky ve tvaru širokého V na střední stopce (objem přes 10 cl). Do šejkru postupně dávkujeme ingredience a po protřepání přelijeme přes barové sítko na připravenou pomerančovou kůru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám