Hlavní obsah

Naďa Konvalinková miluje klidné Vánoce

Vždy usměvavá a optimisticky naladěná herečka Naďa Konvalinková (57) nemá ráda vánoční běsnění. Podle ní to, co se děje v obchodech před svátky, už nemá s tradičními Vánocemi nic společného. A to ji docela mrzí.

Foto: ČTK

Naďa Konvalinková miluje tradiční české Vánoce.

Článek

„O Vánocích se nejraději zavřu doma a užívám si soukromí. Mám ráda klid a pohodu, která k této době přece neodmyslitelně patří. Když vidím ten předvánoční mumraj v supermarketech, je mi z toho smutno, úplně se v tom konzumu vytrácí smysl Vánoc,“ posteskla si.

Naďa tradiční české Vánoce miluje. Má ráda jejich kouzlo, vůni purpury, rozzářený stromeček, jesličky a tiše znějící koledy.

Při smažení kapra jí chytly šaty

Nedovede si představit, že by na slavnostně vyzdobeném stole na Štědrý večer bylo něco jiného, než naše tradiční české menu. Smažená ryba nebo řízek a bramborový salát, vánočka a cukroví. Vždy, když připravuje k večeři rybu, vzpomene si, jak na sebe kdysi o Štědrém večeru zvrhla pánvičku s hořícím olejem a chytly jí šaty. Naštěstí to dobře dopadlo, navíc už se to stalo už dost dávno, takže je to více méně úsměvná historka. Tehdy ještě žila s exmanželem, hercem Oldřichem Kaiserem, a dcerou Karolinou.

Dceři je nyní už třiadvacet, vnoučata zatím oblíbená herečka ale nemá, takže Vánoce ctí především jako duchovní svátky. Možná, že i právě proto se jí daří absolutně nepodléhat vánoční panice.

Miluje sledování pohádek

„Vánoce ctím, mám ráda tradici, ale žádné zvláštní rituály nedodržuji. Teď už ani cukroví nepeču, ale mám spousty kamarádek, které na mě myslí a vždycky mě jím štědře obdarují.Takže po svátcích můžu jako obvykle začít s dietou. Snažím se o Vánocích především odpočívat, přečíst si hezkou knížku. Když bude pěkně, vyjdeme si s Květuškou Fialovou na procházku starou Prahou,“ řekla zasněně.

Naďa Konvalinková přiznala, že přesně tak, jak se zpívá ve známé písničce, i ona sní o bílých Vánocích.

„To by bylo moc krásné, kdyby bylo bílo. Ale když nebude, to nevadí, já ráda poslouchám doma vánoční hudbu a úplně ze všeho nejvíc miluji pohádky v televizi. Ačkoliv je mám většinou všechny na kazetách, pouštím si je jen v televizi a navíc o Vánocích. Je to mnohem příjemnější a krásnější,“ řekla nadšeně herečka, která právě v českých pohádkách ztvárnila nepřeberné množství rolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jan Přeučil: Vánoce nejsou o velkých darech

"Svátky vánoční jsou nesmírně krásnou a intimní tradicí. Každý člověk si najde svůj vlastní způsob, jak je slavit, a myslím, že je to tak dobře. Rozhodně...

Míša Dolinová bude o Vánocích hřešit

Herečka a moderátorka Míša Dolinová (43) má za sebou rozvodové řízení. Letošní Vánoce bude s největší pravděpodobností slavit spolu s dcerami Julinkou (9)...

Výběr článků

Načítám