Hlavní obsah

Na Vánoce bude mráz, sníh ale jen na horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční svátky budou zřejmě mrazivé, ale sníh bude jen na horách. V nížinách ho bude velmi málo. "Podle současných modelů to vypadá, že na Štědrý den bude oblačno až polojasno, na horách slabé sněhové přeháňky, v nížinách jen ojediněle do jednoho centimetru," řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Článek

"Denní teploty budou v nížinách od minus dvou do plus dvou stupňů, na horách bude mrazivěji,“ dodala Honsová.

Od Štědrého začne do ČR proudit poměrně chladný vzduch od severu. Na první svátek vánoční by denní teploty měly vystoupit na minus tři až minus jeden a v noci klesnou až na minus sedm stupňů.

Druhý svátek vánoční se očekává na horách sněžení, v nížinách sněhové přeháňky do pěti centimetrů, noční teploty minus čtyři až minus osm a přes den minus tři až plus jeden stupeň.

"Chladné počasí by mělo vydržet přes Silvestra. Počítáme s tím, že závěr roku a Nový rok přivítáme s nočními teplotami až minus deset a s denními teplotami mezi minus čtyřmi stupni až nulou,“ informovala Honsová.

Na horách je nejčastěji kolem 40 cm sněhu

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se sněhová pokrývka se na hřebenech českých hor pohybuje nejčastěji kolem 40 cm. Mezi 50 až 60 centimetry sněhu leží na hřebenech Krkonoš, Jizerských hor, Krušných hor a také Šumavy.

"V lyžařských střediscích je přírodního sněhu o něco méně, v nejbližších dnech mimo neděle by ale mělo na horách sněžit," potvrzuje zpráva ČHMÚ.

Vydrží-li teploty na horách pod nulou, budou během vánočních svátků na sjezdovkách panovat dobré podmínky pro lyžování, a to díky možnosti umělého zasněžování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám