Hlavní obsah

Lidé šetří, za Vánoce většina z nich utratí do 15 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani přes výrazné zdražení z posledních dvou let nedají Češi na vánoční útraty více než loni. Zhruba čtvrtina z nich, 23,2 procenta, do nich vloží maximálně pět tisíc korun. Téměř polovina, 48,1 procenta, zaplatí mezi pěti tisíci a 15 tisíci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Větší výdaje, v rozmezí od 15 tisíc do 25 tisíc korun, na Vánoce plánuje 21 procent domácností, uvádí průzkum společnosti Provident Financial. Údaje zahrnují nejen dárky, ale i platby za cukroví, potraviny či alkohol určený na sváteční stůl.

„I s ohledem na neustále se zvyšující náklady na život jsou lidé připraveni zůstat více při zemi. Třetina domácností je rozhodnuta utratit za dárky méně než loni. Polovina chce zůstat na stejné částce,“ řekl analytik Provident Financial Petr Javůrek.

Za dárky podle průzkumu utratí 36 procent domácností méně než pět tisíc, dalších 32 procent se chce vejít do deseti tisíc korun. Obdarují přitom většinou jen užší rodinu.

Nejen dárky, ale také jídlo a pití představuje pro většinu domácností nezbytnou součást svátků. Průzkum ukázal, že 16,3 procenta domácností plánuje za štědrovečerní večeři utratit více než loni. Více než polovina domácností je pak připravena držet se při nákupu potravin loňského rozpočtu.

Na jídlo si většina lidí stanovila limit pět tisíc korun. Nejčastějším způsobem, jak chtějí ušetřit, je vyhýbání se luxusnějším potravinám či nakupování v akcích.

Lyžařské výcviky podraží, pět dní až za 10 000 korun

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám