Hlavní obsah

Lyžařské výcviky podraží, pět dní až za 10 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce dětí se i letos chystají se školou na lyžařský výcvik. Ceny pobytů se oproti předchozímu školnímu roku většinou zvedly. V některých případech více než dvojnásobně ve srovnání s inflací, která v říjnu podle Českého statistického úřadu dosahovala meziročně 8,5 procenta. Jiné školy ale nezdražovaly, nebo jen na úroveň růstu spotřebitelských cen. Rodičům může s placením pomoct obec či zdravotní pojišťovna.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Rodiče dětem na lyžařském výcviku hradí ubytování, jídlo a skipasy, dopravu platí stát

Článek

„Loni jsme platili 4700 korun za plnou penzi, dopravu a pojištění. Zvlášť byly skipasy. Celkem nás to vyšlo na 6520 korun. Děti byly ve Špindlerově Mlýně pět dní. Letos je podobný výcvik zhruba za osm tisíc,“ popsala Právu Jana, matka dvou žáků pražského Gymnázia Postupická.

S podobnou cenou počítají i jinde, například Základní škola v Unhošti se vydá do Pece pod Sněžkou a pobyt nabízí za 6500 korun plus dalších 2830 za pětidenní skipas. Celkem 9330 korun, oproti loňským osmi a půl tisícům.

Někteří ředitelé s výcvikem vyčkávají, potvrdit ho chtějí v případě, kdy budou mít dostatečný zájem žáků. To je případ Základní školy Slovenská na pražských Vinohradech. Loni zde akci uspořádali za cenu kolem sedmi tisíc, s podobnou sumou počítají i letos.

Na kurzy se jezdí i do Rakouska

Výjimkou v posledních letech nejsou ani zájezdy, které místo do Krkonoš, Krušných hor či na Šumavu směřují do Alp. Ceny jsou potom vyšší. Třeba pražské Gymnázium profesora Jana Patočky pořádá zájezd do rakouských Korutan, za pětidenní kurz účtuje 11 500 korun. Co se stravování týče, zahrnuje cena polopenzi, obědy si studenti platí na horských chatách sami.

Víceleté Gymnázium Na Vítězné pláni nabízí za 11 tisíc o den delší výcvik rovněž v Rakousku, v tyrolské oblasti Lechtal. V ceně je dokonce plná penze, na přípravě některých jídel se ale studenti musejí podílet.

K uvedeným cenám je potřeba připočíst ještě asi 160 eur, zhruba 4250 korun, za šestidenní skipas. „Pro nás jsou to citelné částky, platíme za dvě děti. Využili jsme možnost uhradit celou platbu nadvakrát,“ řekl Právu Jakub z Řevnic, otec studentek navštěvujících obě zmíněná gymnázia.

Dopravu hradí stát. Rodiče platí ubytování, stravování nebo permanentky.
Tereza Fojtová, mluvčí ministerstva školství

Za dopravu by rodiče platit neměli. „Podle zákona se doprava na školní akce hradí z položky neinvestičních výdajů poskytovaných státem. Rodiče tedy platí jen další náklady – ubytování, stravování nebo permanentky,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Anketa

Posíláte děti na lyžařský výcvik se školou?
Ano
51,9 %
Poslal/a bych, ale je to moc drahé.
27,3 %
Ne, lyžování je nezajímá.
20,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1314 čtenářů.

Na lyžařský výcvik je možné použít i příspěvek na pohybové aktivity od zdravotní pojišťovny. Například VZP letos nabízí až dva tisíce korun místo dosavadní tisícovky. Někde žákům přispěje i město či obec. Příkladem je třeba jihomoravské Blansko, které z rozpočtu vyčlenilo 150 tisíc korun na školní akce pro sociálně slabší rodiny. Ty mohou žádat o příspěvek až 10 tisíc korun – nejvýše dvakrát v jednom kalendářním roce.

Kolik dětí se letos lyžařských výcviků zúčastní, není zatím jasné, dlouhodobě zájem o ně ale stoupá. V loňském školním roce do hor vyjelo podle ministerstva školství zhruba 108 tisíc žáků, o deset let dříve to bylo jen 60 tisíc.

Ceny skipasů většinou zůstanou beze změny

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám