Hlavní obsah

Letošní advent bude v Přerově pestrý. Město bude mít i nový betlém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Bohatější než v minulých letech bude letošní advent v Přerově. Město pro něj nechalo zhotovit nový vyřezávaný betlém, nové jsou světelné dekorace v ulicích města i na kruhových objezdech či vánočně nazdobené autobusy. Lidé se mohou těšit na pestrý program v centru města.

Foto: Magistrát města Přerova

Nový betlém připravuje pro Přerov řezbář Pavel Dlabal.

Článek

„V průběhu adventu nebude jediný den, který by byl bez kulturního programu,“ uvedl přerovský primátor Petr Vrána (ANO). Vánoční strom dorazí na centrální Masarykovo náměstí v sobotu 25. listopadu.

„Letos půjde o dvacetimetrovou jedli douglasku, kterou nám daroval občan z Troubek,“ poznamenal ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. Strom se poprvé rozsvítí v neděli 3. prosince v 18 hodin.

Nový betlém, který pro Přerov připravuje z dubového dřeva řezbář ze Senice na Hané Pavel Dlabal, bude mít šestnáct postav, některé až metr a půl vysoké. Hotov by měl být ještě v listopadu.

Sběratelé, pozor. Brněnský orloj bude až do Vánoc vydávat raritní skleněnky

Vánoce

Letošní novinkou ve městě je také rozšířená světelná výzdoba, která přišla na 3,67 milionu korun. „Světelné vánoční ozdoby budou nově na kruhových objezdech, na Městském domě, na náměstí Přerovského povstání a na Žerotínově náměstí, nazdobíme Tyršův most i některé městské kašny. Mimo nezůstaly ani místní části města, které budou zdobit vánoční světelné řetězy,“ konstatoval náměstek primátora Miloslav Dohnal (Pomáháme městu).

Foto: Magistrát města Přerova

Letošní vánoční strom dorazí do Přerova z Troubek.

A vánoční atmosféra se přenese i do městské autobusové dopravy. „Po Přerově budou jezdit čtyři vánočně nazdobené autobusy. Vnitřní prostory budou po setmění cestujícím osvětlovat světla ve tvaru hvězdiček, zvenku navodí adventní atmosféru fólie s vánočním motivem, které pokryjí část autobusových oken,“ doplnil náměstek primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Bohatý bude rovněž kulturní program. „Dali jsme prostor školám i školkám – a pozvali jsme osvědčené kapely a interprety. Na pódiu zazpívá Heidi, Tanja, Vilda Čok, ze skupin bych zmínil třeba Kern, Han’s Fvckers, Turbo, Critical Acclaim, Loretta, Kameron či Special Věry Špinarové. Diváci se mohou těšit také na Elišku Novákovou & Black Rose,“ podotkl Macíček.

Stejně jako v předchozích letech se Přerované mohou těšit také na historický jarmark, který se 17. prosince, na stříbrnou neděli, uskuteční na Horním náměstí. Nový rok pak přivítá Přerov ohňostrojem, který bude odpálen v 18 hodin a viditelný bude z břehů řeky Bečvy. O půl hodiny později už bude na Masarykově náměstí hrát Fleret.

Světelná zoo v Drnholci na Břeclavsku navodí adventní atmosféru

Vánoce

Z Beskyd dorazil do Ostravy vánoční strom. Jedenáctimetrová jedle bělokorá

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám