Hlavní obsah

Lednický zámek láká na vánoční výzdobu a svátečně laděné prohlídky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sváteční výzdoba změnila podobu komnat zámku v Lednici. Nadcházející víkend, 16.–17. prosince, se mohou lidé těšit na vánočně vyzdobené zámecké komnaty, které připravily zámecké zahradnice.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Vánoční přípravy na zámku Lednice

Článek

„Je to už tradice, že chystáme pro návštěvníky vánoční výzdobu zámku,“ řekla kastelánka Iva Holásková. A byť část výzdoby po adventu končí v depozitáři, aby se o rok později zase vrátila do komnat, nelze říci, že by se podoba komnat opakovala.

„Naše zahradnice jsou šikovné a vymyslí pokaždé nějakou jinou variantu,“ říká kastelánka. Zručné zahradnice umí výzdobu připravit s minimálními náklady, a tak vánoční výzdoba na zámku nechybí ani v době poznamenané snahou o maximální úspory.

„Pro návštěvníky budeme mít otevřeno o víkendu mezi desátou a šestnáctou hodinou. Jsme schopní uspokojit i objednané prohlídky v pracovní dny,“ zve do zámku na prohlídku výzdoby kastelánka.

Pro vánoční svátky nabízí pak ještě jednu prohlídku. Na Štěpána, 26. prosince, znovu otevřou. „Budeme mít otevřený skleník, základní návštěvnický okruh a v kavárně bude na příchozí čekat zámecký svařák,“ láká Holásková.

Hrady a zámky nabízejí vánoční program

Tipy na výlety

O Lednici byl zájem

Lidé tak budou moci ještě ovlivnit návštěvnost zámku, která byla letos podle kastelánky skvělá, proti minulému roku dorazilo o deset procent více turistů. „Jedna návštěva byla pro kastelánku mimořádná. Ozvala se mi paní s tím, že by se se mnou ráda viděla a předala mi nějaké fotografie,“ připomněla telefonát, kterým začalo setkání.

„Její tatínek tady byl v padesátých letech jako ekonom a dědeček ještě dříve. Po válce opravoval poškozený zámecký skleník. Přinesla mi fotografie z těch let, že jestli je chceme. Taková nabídka se samozřejmě neodmítá, máme tak další dokumentaci, jak zámek vypadal,“ pochvaluje si dar kastelánka.

Vrácení zámku? To řeší jinde

Sezona přinesla zvýšený zájem lidí o další osud zámku v souvislosti se žalobou Lichtenštejnů na vrácení majetku včetně vyhlášené památky. „Nemůžu říci, že by měli názor jednoznačně vyprofilovaný. Někdo říká, že by byl pro vrácení majetku, jiní se proti tomu staví. Některé zase zaujal návrh na založení společného fondu, který by měl majetek spravovat,“ rekapituluje ohlasy turistů kastelánka. Sama je k debatám zdrženlivá.

„My se do nich příliš nezapojujeme, to se řeší jinde a nemáme k tomu víc informací. Nechceme šířit nějaké dezinformace,“ říká Holásková.

Kladné ohlasy provází i vyčištění zámeckého rybníka. Ten se po náročné obnově a odbahnění letos dočkal napuštění, a byť se jeho obnovené břehy ještě musí definitivně usadit, lidem se výsledek práce líbí.

Svítící modely zvířat ozdobily hlubockou zoo, v bažině tu stojí i třímetrový los evropský

Vánoce

Signal Festival se vrací o adventu. V Praze rozzáří nejdelší noc roku

Vánoce

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zámek Lednice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám