Hlavní obsah

Jan Bendig kromě českých tradic dodržuje o Vánocích také ty romské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpěvák Jan Bendig každoročně dohání nákupy dárků na poslední chvíli, a tak si letos slíbil, že to změní. Podle něj by na štědrovečerním stole neměl chybět řízek s bramborovým salátem a také tradiční romské jídlo.

Jan Bendig o vánočních tradicích a nejmilejším dárkuVideo: Novinky

 
Článek

Ježíšek v podání Jana Bendiga shání obyčejně dárky dost narychlo. „Dvaadvacátého lítám všude možně. Hledám Ježíška a on nikde,“ popisuje zpěvák předvánoční kalup. „Ale tenhle rok už opravdu všechno zařídím dřív,“ slibuje.

V jeho rodině se během štědrovečerní večeře nejí kapr, a tak se bramborový salát podává s řízkem a chybět nesmí ani romské jídlo. Někde připravují například goju nebo holubky, u Bendigů je oblíbený pokrm ze zelí churdi armin.

Jan Bendig: Mám ten dar, že poznám lidem na očích, jestli jsou dobří

Kultura

Ačkoli Jan Bendig přiznává, že jablko o svátcích ještě nerozkrajoval, vánoční tradice doma dodržují. „Sypeme pod stromeček čočku. Dělá to spousta lidí, aby byly peníze,“ říká a zmiňuje, že minci dávají i pod talíř. „Ještě prostíráme pro zesnulé,“ doplňuje.

Dodnes si pamatuje, jak dostal pod stromeček mašinky a koleje, takže mu vláčky zabraly celý pokoj. „Čekal jsem, než to táta všechno pospojuje, protože já jsem na to neměl nervy. Bylo mi asi devět.“

Když se vrátil do pokoje, dráha už byla v provozu a hrála vánoční písničky. Vláčky ani koleje, které jako malý dostal, dnes však už nemá. „Hračka se časem rozbila a součástky poztrácely. Teď toho lituju,“ vzpomíná na nejmilejší dárek, který kdy dostal.

Vesmír, těhotenství a Kryštof Hádek. Komedie Lítá v tom chce být vánočním hitem kin

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Roma Boy - Jan Bendig [CD]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám