Hlavní obsah

Jako z vánoční pohádky. Čech má na svém domě tolik světýlek, že už je přestal počítat

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Léblová, Jakub Dulínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červený Újezd

V České republice existuje pár vánočních nadšenců, kteří svá obydlí každoročně zdobí tak, že září široko daleko. Martin Drozen z Červeného Újezdu u Prahy je jedním z nich. Jeho dům se přes zimní svátky každoročně mění v bohatou paletu zářivých barev a ozdob. Jen žároviček zde svítí tolik, že je už sám přestal počítat. Na prohlídku svého domu, který vypadá jak z vánoční pohádky, pozval i kameru Novinek.

Jako z vánoční pohádky. Čech má na svém domě tolik světýlek, že už je přestal počítatVideo: Novinky

 
Článek

„Mám tu od všeho něco, nazdobené stromy, soby, sněhuláky, prostě vše možné, co k Vánocům patří. A to nejen venku, vnitřek domu je nazdoben tak, že je přes Vánoce takřka neobyvatelný,” vypráví s úsměvem Martin Drozen.

Jeho dům září ve vánočním stylu vždy od 16. hodiny do půlnoci. Ne každému se jeho pompézní výzdoba musí líbit, sousedé si ale podle něj zatím nestěžují.

„Někomu se to líbí, někomu ne. Líbí se to hlavně dětem, pro ně je to hezké, a mně se to také líbí. Já jsem také stále takové dítě,” dodává se smíchem Drozen.

Foto: Novinky

Na domě, v zahradě i v domě najdete všechny možné vánoční symboly.

Svůj dům každoročně kvůli vánoční výzdobě obtočí několika kilometry kabelů a desítkami tisíc žároviček. Jejich počet přitom sám přestal počítat.

Kanaďan nazdobil během čtyř dnů vánoční stromek třistakrát

Vánoce

„Jenom na střeše jsou dva kilometry kabelů. Ale už jsem vzdal počítat žárovičky. Minule, když jsem to počítal, jsem tady měl tak 70 tisíc žároviček, ale každý rok to o tisíce přibývá,“ říká.

Zvláště v čase současné energetické krize by nejednoho člověka mohlo napadnout, že podobná výzdoba se nepříznivě podepíše ve vyúčtování za elektřinu. Podle majitele to ale nehrozí, všechny své ozdoby napájí z jedné zásuvky.

Foto: Novinky

Obýváku dominuje obrovský vánoční medvěd.

„Když si například zapnete dva teplomety na jednu zásuvku, tak to vyhodí jistič. Tady to ale běží pořád. Navíc, když si rozsvítím tady, tak už nemusím svítit vevnitř. Myslím si, že je to srovnatelné s běžnou domácí spotřebou,” dodává.

Stromek po Vánocích nemusí skončit u popelnic. Lze si ho půjčit v květináči

Vánoce

Do příštích let by přitom rád svou výzdobu ještě rád rozšiřoval a vylepšoval.

„Letos jsem začal zdobit začátkem října, ale stále se zdá, že je to málo. Stále je co dodělávat, ale už na to není moc času. Příští rok budu muset začít asi už v září. Hodila by se také větší zahrada,“ říká s tím, že by mu vhod přišly i pomocné ruce. O zápis do žádné knihy rekordů prý neuvažuje.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám