Hlavní obsah

Jak bezpečně přepravit vánoční stromek? Stačí dodržet několik jednoduchých pravidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vánoční stromeček se těší nejvíc děti, ale na dospělých je, aby ho přepravili z prodejny domů. Existuje několik zásad, jimiž je dobré se řídit, aby byla přeprava snazší a bezpečnější.

Foto: Profimedia.cz

Kmenem dopředu je správně, ale takto stromek poškrábe lak. Je lepší ho dát na příčníky a samozřejmě upevnit popruhem.

Článek

V předvánočním shonu nesmíme zapomenout na jednu věc – včas pořídit stromeček. Ať už řezaný, nebo živý v květináči, jeho přeprava má svá specifika. Hlavně proto, že je poněkud velký a ne každý má dodávku, pick-up nebo přívěs, případně i velký kombík, a tedy musí stromek vozit na střeše svého vozu.

Kupujeme-li řezaný stromek, v každém případě je lepší ho nechat zabalit do síťoviny. Zabere tak méně místa a lépe se s ním manipuluje. A hlavně, může ležet na boku, aniž by se mu polámaly větve.

Začněme od toho jednoduššího – užitkového vozidla. V něm stačí položit stromek na korbu či do nákladového prostoru a upínacím popruhem či tzv. gumicukem, pružným upevňovacím lankem s háčky na koncích, mu zamezit v pohybu.

Foto: Profimedia.cz

Korba pick-upu je na přepravu stromku ideální, ale ne každý ji má k dispozici.

Jen na přepravu stromku si ale bude půjčovat dodávku či přívěs málokdo, pokud nemá vlastní, a tak přichází na řadu to složitější – přeprava v autě či na něm. V obou případech platí, že stromek dáváme do auta kmenem dopředu.

Je-li uvnitř auta, je nejlepší sklopit část zadních sedaček a kmen stromku obalený starou dekou zapřít o nějakou část interiéru. A samozřejmě také nějak upevnit, aby po interiéru nemohl cestovat – pokud ne kurtou, tak přinejmenším bezpečnostním pásem.

Ten se bude hodit i ve chvíli, kdy zadní sedačky sklopit nelze. V takovém případě je vhodné deku položit na sedák, na ni položit stromek – napříč k směru jízdy – a připnout ho bezpečnostními pásy. Samozřejmě, v takovémto případě je jeho velikost docela omezená.

Foto: ADAC

Tohle je správně – stromek je na střeše upoután kurtami, které drží i kmen, takže se nehýbe ani při nárazu.

A konečně, přeprava na střeše, na příčníkách. Zde jsou už nutné upínací popruhy s ráčnami, tzv. kurty, neboť v případě nehody nedokážou gumicuky stromek udržet a on poletí dopředu. Kurty potřebujete dvě – jednu na každý konec stromku.

Stromek opět uložte kmenem dopředu a kurtou ten kmen omotejte tak, aby nebylo v žádném případě možné, že v nečekané situaci poletí dopředu. Druhou kurtou ho upevněte k zadnímu příčníku tak, aby se nemohl hýbat.

Foto: ADAC

Upevnit stromek gumicuky je hrubě nedostatečné. Takto letí vpřed při nárazu v rychlosti 50 km/h.

V případě, že kupujete stromek v květináči, je třeba dbát na to, která jeho část je nejtěžší; většinou to bývá právě květináč. Takový stromek také často není možné zabalit do síťoviny a manipulace je tedy složitější. Na druhou stranu, můžete si ho po Vánocích zasadit na zahradě.

Z květináče se také může vysypat hlína nebo vytéct voda, proto je nejlepší nedávat květináč na střechu ani na sedačku auta. Pokud nemáte k dispozici nákladový prostor dodávky či korbu pick-upu anebo přívěs, které se v tomto případě hodí o to víc, nejlepší je umístit květináč nějakým způsobem do prostoru pro nohy zadních cestujících a korunu, obalenou starou dekou, nasměrovat k opěrce hlavy na druhé straně auta. A opět je třeba myslet na nějaké upevnění, např. pomocí bezpečnostních pásů.

Anketa

Jak přepravujete vánoční stromek?
Na střeše
17 %
Uvnitř auta
68,3 %
V nákladovém prostoru dodávky
2,2 %
Na korbě pick-upu
2,2 %
Na přívěsu
3,1 %
Nesu ho pěšky/vezu na ručním vozíku
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 224 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak pečovat o stěrače v zimě

Jak správně a efektivně pečovat o stěrače, nenápadnou součást vozidla, bez které si ale jízdu v autě lze představit jen těžko? Zvláště v zimním období jsou...

Výběr článků

Načítám