Hlavní obsah

Jak bez nervů uklidit na Vánoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě pečení a shánění dárků patří k tradičním adventním úkolům také úklid. Někdo ho nesnáší, jiný to dělá rád, ale všichni v sobě máme zakódováno, že stromeček má stát v uklizeném bytě. Do Štědrého dne zbývá necelý měsíc. Máme tedy spoustu času všechno zvládnout!

Foto: Profimedia.cz

Předvánoční úklid nemusí být zkouškou nervů.

Článek

Hned na začátku nabízíme tip, co rozhodně nemusíte dělat! Zaprvé vynechte malování, lakování podlah, natírání dveří apod. Kdo to zažil, a že je nás překvapivě hodně, ví, o čem mluvíme. Sice to vypadá, že se tím pádem například po malování byt zároveň i nádherně uklidí, ale vážně, za ty nervy a spousty času to před Vánoci nestojí.

Zadruhé ideálně na léto nechte také čištění koberců a čalounění. „Poctivé hospodyně, ve snaze mít všechno perfektní, tuhle chybu někdy dělají,“ říká Alice Žertová, předsedkyně Unie úklidu.

„Jenže v této době je vysoká vzdušná vlhkost, zima a mokré pohovky a koberce pomalu schnou, v bytě může vzniknout i zapářka nebo plísně.“

Udělejte si seznam

Pro každého může vánoční úklid znamenat trochu něco jiného, záleží na tom, jak poctivě uklízíme během roku. Někdo dokonce říká, že bude uklízet až v lednu.

Očista prostoru, kde žijeme, má ale podle odborníků smysl. Ovlivňuje, jak se cítíme, celou naši psychiku. Neděláme to pro druhé, ale pro sebe. A mírné donucení ve formě Vánoc bychom si neměli nechat vzít.

Udržujete pořádek, nebo zvládáte chaos?

Zdraví

Vytvořte si proto na papír seznam toho, co potřebujete uklidit, a postupně si jednotlivé body odškrtávejte. Seznam si můžete připnout třeba na lednici, budete mít pak radost, jak položky ubývají…

Zařaďte sem velké úkoly, ale i ty drobné, které zaberou třeba jen 15 minut. Čtvrthodinka navíc přidaná například k běžnému dennímu úklidu po večeři je snesitelná doba. A každá uklizená drobnost se počítá. Vykliďte a vymyjte třeba jeden šuplík v lince.

Na delší předvánoční úklidy si vyhraďte alespoň čtyři hodiny o víkendu. Buď najednou, nebo po dvou hodinách každý den.

Co musí být do svátků hotové

  • Pokud jste to nestihli už na podzim, naplánujte si mytí oken. S tím automaticky vyperte závěsy a záclony.
  • Na dveřích přes rok omýváme šmouhy a lokální nečistoty, nyní je třeba je umýt celoplošně.
  • Zlikvidujte tzv. hotspoty. Koutků s navršeným nepořádkem míváme v bytě několik. Je čas je „rozprášit“.
  • Vykliďte a umyjte kuchyňskou linku včetně skříněk a šuplíků. Péči musíte věnovat i obkladům nad pracovní deskou. Nutná je generálka sporáku, trouby a digestoře.
  • V koupelně nás čekají baterie, odpady, poličky, obložení na stěnách.
  • Svítidla a lustry mají výkonnou složku a estetickou. Svítí i špinavé, ale aby zářily slavnostním třpytem, musejí být čisté.
  • Ostatní místnosti, kde je běžná špína a prach, bude nutné vysát a zorganizovat až těsně před svátky.

Čím začít, aby to vydrželo uklizené?

„Vzhledem k počasí je nejlepší začít okny a udělat je najednou. Po půlce prosince může být pod nulou a při mytí by namrzala okna i naše prsty,“ říká specialistka na úklid Žertová. Podle ní bychom dále měli postupovat tzv. zónovou metodou, tedy po jednotlivých místnostech. Proč?

„Třeba umýt celoplošně dveře dá dost práce i v bytě 2 plus 1. Když děláme stejnou činnost pořád dokola, nejsme tak pečliví. Dveře zvládneme umýt v rámci zóny, kterou právě uklízíme, např. dětský pokoj nebo koupelnu. Na dveřích vyčistěte nejprve bodovou nečistotu a pak přetřete celou plochu.“

Kuchyně a koupelna bývají nejnáročnější místnosti na úklid. Dejte si je proto na seznam mezi první. Protože je v Česku obecně tvrdá voda, v koupelně budeme určitě odstraňovat vodní kámen usazený okolo baterií a také ve výpustech kohoutků a sprchové hlavici.

Tip: Můžete použít trik s houbičkou napuštěnou octem, WC čističem nebo čističem na vodní kámen. Houbičku s přípravkem přivážete ke konci kohoutku nebo hlavici sprchy, zavážete do pytlíku, zagumičkujete a necháte působit asi hodinu. Poté sejmete a zbytky vodního kamene dočistíte, nakonec propláchnete vodou. Pozor, používejte jen u nerez baterií! Plastové, potažené kovovým plíškem, by mohl kyselý prostředek poškodit.

Mezitím vyčistěte vanu, umyvadlo a také odpady. Pomůžou nám staré zubní kartáčky nebo špejle, natočí se na ně různé nečistoty a s kartáčkem se dostaneme až do trubice odpadu.

Dlaždice na stěnách umyjeme stejně jako dveře. Nejprve bodovou špínu a pak celé plochy.

Podlahu vytíráme na závěr.

Jak žít s někým, kdo má odlišný přístup k úklidu

Vztahy a sex

Kuchyň si rozdělte na dvakrát

Při úklidu kuchyně využijte všechny přístroje, které máte. Z linky vyklizené nádobí myjte v myčce a mezitím vytírejte poličky a skříňky. Vytřiďte nádobí, které nepoužíváte. Nečistoty a drobky v šuplících po vyklizení nejprve vyluxujte, až pak zásuvku vytřete na mokro. Péči bude potřebovat oblast kolem odpadkového koše. Zapadlé nečistoty opět před umytím vysajte. A nádobu koše vymyjte saponátovou vodou ve vaně.

Dvířka linky zbavte lokálních nečistot nebo otisků prstů a plošně umývejte. Při mytí dlaždiček či obkladů nad pracovní deskou radí odbornice použít tzv. metodu rámování. Očima si vyberete určitý úsek, třeba 3×4 dlaždičky. Otřete tento pomyslný rám a jeho vnitřek umyjte esovitými pohyby od shora dolů nebo zleva doprava. Jde to rychleji a ruka nepřejíždí dvakrát přes stejné místo.

Na čištění sporáku, trouby a digestoře si vyhraďte čas blíže k Vánocům. Používají se stále, např. tři týdny před svátky by to byla zbytečná práce. Kromě extra času přitvrďte v případě této trojice i s čisticími prostředky. Přírodu šetří zásaditá jedlá soda, která rozpouští i mastnotu a usazeniny. Ale službu udělají i čističe určené přímo na mastnotu.

Po koupelně a kuchyni se postupně přesuňte na další zóny – ložnice, dětský pokoj atd.

Jak vést děti, aby je úklid bavil

Děti

A jdeme do finále

Těsně před svátky budeme vyčištěný a uklizený interiér už jen uspořádávat a ladit vánoční atmosféru. Na závěr všude vyluxujete, tvrdé podlahy i koberce, a setřete prach. A jestli někdo z rodiny udělá na Štědrý den nový hotspot drobného nepořádku, nemilosrdně ho strčte do igelitky a šup s ním třeba do spíže. Přece si nenecháte zaneřádit uklizený byt.

A na vymýšlení, co s tím, nebo na nějaké nové uspořádávání bude dost času po svátcích.

Tři tipy

  • Zorganizujte rodinu tak, aby vám s úklidem pomohla, nebo alespoň nepřekážela a nedělala další nepořádek. Děti by si měly pracovní stoly a dětský pokoj uklízet alespoň z části samy.
  • Zkuste využít čas! Když děláte denní „report“ babičce nebo si povídáte s kamarádkou, utírejte při tom třeba prach. Po čištění zubů můžete sáhnout po hadříku a rychle přeleštit zrcadlo nebo baterii.
  • Než se pustíte do mytí oken, vysajte pomocí hubičky s kartáčem parapety i rámy. Zbavíte je mušek, prachu a nečistot a následně rychleji umyjete a vyleštíte.

Správně složený hadr, půl práce

Používejte mikrovláknové utěrky a hadry. Jsou vyrobené tak, aby při úklidu absorbovaly až 25 m2 čištěné plochy. Stačí vymáchaný a vyždímaný hadřík správně skládat a nesežmoulat ho jen tak v ruce.

Přeložte ho na půlku, dále na čtvrtku a osminu. A protože hadřík má dvě strany, získáme 16 ploch, které můžeme k úklidu využít, aniž bychom odbíhali máchat a ždímat, což nás zdržuje. Vždy jen otočte na čistou stranu a pokračujte v úklidu.

Ukliď si pokoj, jak bylo ve škole? Tohle jako rodič raději nikdy neříkejte

Děti

Nejčastější chyby, které děláme při vysávání. Přiděláváme si kvůli nim práci a ničíme zdraví

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám