Hlavní obsah

Husa je sváteční pták, proto zájem o ni neklesá, míní farmář z Valašska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani letos nemohl Igor Dobeš (42) ze Stříteže nad Bečvou na Vsetínsku uspokojit všechny zájemce o svatomartinskou husu. Kdo si ji na gruntu, na kterém jeho rodina hospodaří od konce 16. století, neobjednal v létě, měl smůlu.

Foto: Foto archiv Střítežského fojtství – Monika Dobešová

Už více než deset let chová farma Střítežské fojtství na Vsetínsku svatomartinské husy. Zájem o ně je velký, a to i po zdražení.

Článek

„Husy chováme asi 12 let. Poslední zhruba čtyři roky jich bereme 800, předtím jsme brali polovinu,“ vysvětlil Právu majitel Střítežského fojtství s tím, že když na jaře přivezou housata, nemají ani 100 gramů. „Teď, když jsme husy zabíjeli, měly čtyři, pět kilo.“

Proč se farma, která chová masný skot, ovce a bio kuřata, zaměřila také na husy, je podle Dobeše jednoduché. „Protože je to dobrý pták, příjemně se chová, je to ušlechtilé zvíře a je to segment na trhu, který není. Většina martinských hus v České republice je z Maďarska,“ řekl. Současně přiznal, že když si vzali husy na chov poprvé, hned pochopili, proč je nechovají ostatní. „Protože to není zase až tak úplně jednoduché, a to ani porážka. Třeba kuřata jsou daleko snadnější na chov,“ poznamenal.

Foto: Střítežského fojtství – Monika Dobešová

Zhruba půl roku musí farma ze Stříteže nad Bečvou husy krmit, aby se z malého housete stala husa určená na svatomartinské menu.

Podle Dobeše není chov hus výhodný i proto, že vykrmení hus trvá dlouho. „Dodržujeme ekologický standard, kdy se musí husy chovat minimálně 120 dnů. My je chováme okolo 150 dnů. Je to sezonní záležitost, nedá se udělat více turnusů za sezonu,“ nastínil a popsal, jak husy chovají. „Máme je na pastvě, zavíráme je jen na noc kvůli predátorům. První tři týdny jsou housata v teple, halu vytápíme na 30 stupňů. Postupně jim teplotu snižujeme, a když už mohou ven, tak spásají trávu i ovoce, co spadne ze stromu, protože jsou v sadech. K tomu je přikrmujeme jádrem,“ vysvětlil.

Svatomartinské menu letos podraží. Kde a za kolik si pochutnáte na huse a jak ji připravit doma?

Ekonomika

S porážkou hus začínají ve Stříteži na konci září a provádí ji celý říjen. „Nečekáme až do Martina, protože kapacita naší porážky není velká. Navíc ne každý chce husu na Martina. Někdo si ji nechá na Vánoce, jiný na hody, a ty jsou v každé vesnici jinak,“ objasnil farmář, který husy prodává přímo na statku. Také u Dobeše si zákazníci letos za husy připlatili, oproti loňsku zvýšil cenu zhruba o 12 procent.

„Nicméně lidé se po ceně moc neptají, protože husa je sváteční pták. Pokud si kupujete něco čtyřikrát týdně, tak přemýšlíte, že na tom ušetříte. Husu si ale kupujete jednu, dvě za rok, takže tady člověk už tak neuvažuje,“ míní muž, který kilo husy letos prodával za 220 korun. To, že se i po zdražení dostal pod cenu hus v supermarketech, zjistil pozdě.

„Když si lidé objednávají husy v červenci a srpnu, tak už jim musím říct cenu. Jenže situace se letos vyvíjela tak překotně a chaoticky, že kdybych věděl, co se bude dít, tak jsme cenu dali vyšší,“ potvrdil a řekl, že stejně jako každý rok tak i letos husy u něj chyběly. Kolik by jich byl schopen prodat, Dobeš neví. Zájem o svatomartinskou husu je prý ale každoročně velký a neutichá ani při zdražování všeho okolo.

Anketa

Připravujete na svátek sv. Martina husu?
Ano, pravidelně
23 %
Letos poprvé
2,3 %
Dřív ano, ale letos se nechystám
6,5 %
Ne
68,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1070 čtenářů.

Namísto sváteční husy bude mnohde kachna

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám