Hlavní obsah

Namísto sváteční husy bude mnohde kachna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé restaurace i obchodní řetězce letos omezí nabídku tradičních svatomartinských hus. Kolem svátku svatého Martina, který je 11. listopadu, tak budou na pekáčích spíše kachny. Důvodem je méně chovaných hus a jejich vysoká cena, kterou si řada lidí nemůže dovolit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle statistik se letos v Česku vylíhlo 139 218 jatečních hus. Vykrmeno a prodáno bylo 129 730 kusů, což je o zhruba 37 tisíc méně než loni.

„V loňském roce se v ČR vylíhlo 182 tisíc housat, z toho 167 tisíc bylo vykrmeno. Snížení počtu se dá přisuzovat ohniskům aviární influenzy. Ptačí chřipka loni postihla velké producenty hus jako Rybářství Nové Hrady a chovatele rohozenské husy,“ řekla Právu šéfka Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Češi šetří především na návštěvách restaurací, omezují i cesty autem

Finance

Přes zdražení hlásí vyprodáno

Zatímco loni se cena tuzemské chlazené husy pohybovala okolo 200 Kč za kilogram, letos je podle ní přímo od chovatele vyšší o 10 až 20 procent. „Toto zdražení alespoň částečně reflektuje navýšení cen krmných směsí a energií,“ uvedla Dlouhá.

Podotkla, že na vyšší ceny v obchodech a v restauracích již chovatel nemá vliv. „Taktéž vyšší ceny dovozových hus nezáleží na nás,“ upozornila.

„V žádném případě by ale cena husy neměla být dvojnásobná, jak je slyšet od provozovatelů restaurací. Letošní výpadek hus v ČR a v Evropě mohou nahradit kachny,“ dodala Dlouhá.

S ohledem na to, že většina zákazníků letos hledá způsoby, jak ušetřit, budeme nabízet kachnu
Tomáš Kubík, Penny Market

Svatomartinské oslavy znamenají pro tuzemské chovatele hus vrchol sezony a také hlavní zdroj jejich příjmů. Největší část se prodá před tímto svátkem a během vánočních svátků.

Celoročně se podle Dlouhé nevyplatí husy chovat, protože lidé nemají o maso této drůbeže zájem, a chovatelé tak mají omezené možnosti odbytu. V Česku je registrováno okolo 60 chovatelů hus. Drobní výkrmci nepodléhají registraci.

Chovatelé hus mají stálý okruh zákazníků a většinou již hlásí vyprodáno. Čtyři sta vykrmovaných hus z vlastního chovu má už prodáno například Marek Zelenka z farmy Zakšín na Kokořínsku. „Momentálně uzavírám objednávky,“ řekl Právu.

V předprodeji, tedy do konce září, stály husy u něj 295 korun za kilogram, o desetikorunu víc než loni. V říjnu pak cenu zvedl na 335 korun, a proti loňsku tak v hlavní sezoně zdražil rovněž o 10 korun.

Nechtěli zklamat věrné zákazníky

V restauracích se už dříve podle Dlouhé většinou nabízely mražené husy ze zahraničí nebo i různí kříženci hus a kachen.

„Místo tradiční husy dávají někteří spotřebitelé přednost kachnám vzhledem k jejich ceně, která je zhruba o polovinu nižší, a menší velikosti,“ uvedla pak pro Právo mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková.

Zdražování pociťuje 94 procent Čechů. Více než třetina velmi silně, ukázal průzkum

Ekonomika

To si uvědomují restauratéři i obchodníci. Například řetězec Penny Market husy letos vůbec nenabídne.

„S ohledem na vysoký nárůst cen husy a současnou ekonomickou situaci, kdy většina zákazníků hledá způsoby, jak ušetřit, budeme v letošním roce nabízet jako alternativu kachnu, a to chlazenou i mraženou,“ sdělil Právu mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

Řada provozovatelů restauracích se rozmýšlela, zda letos husu kvůli vysoké ceně do svého menu vůbec zařadí. Jednou z nich byla pražská Malostranská beseda.

„Nakonec husu na svatomartinské menu zařadíme, ale budeme mít pouze 100 porcí. Minulé roky jsme připravovali 300 až 400 porcí. Nechtěli jsme zklamat naše nejvěrnější zákazníky, kteří k nám chodí dlouhá léta a poptávali rezervace už od začátku září. Marži jsme tentokrát moc neřešili, budeme prodávat půlku husy za 689 korun. Čtvrtka by totiž cenově vycházela okolo 500 korun,“ řekl Právu za tradiční pražskou restauraci Lukáš Tesárek.

Oběd v restauraci stojí v průměru 172 Kč

Ekonomika

Přes citelný výpadek letošní tuzemské produkce většina velkých obchodníků husy nabídne.

„Začínáme od středy 2. listopadu. V nabídce nebude chybět husa mražená, mražené husí stehno či prso nebo také husa chlazená, chlazené husí stehno a prso,“ sdělila mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl.

Řetězce husy a kachny dovážejí hlavně z Maďarska, Polska a Německa. Husy bude možné sehnat i v online supermarketech, jako je Rohlík.cz a Košík.cz.

„Husám i kachnám, které jsou oblíbenou svatomartinskou alternativou kvůli své ceně i velikosti, se stejně jako ostatním masným produktům a prakticky všem potravinám nevyhnulo zdražování. Cena hus se proti loňsku zvedala průměrně o 20 procent a u kachen je to 10procentní nárůst,“ informoval Právo mluvčí Košíku František Brož.

„V prodeji budeme mít chlazenou rybníkovou husu z Česka a jihočeskou kachnu. Zakoupit letos půjdou i mražené. V nabídce budou také husí stehna v úpravě sous-vide nebo hotová jídla v podobě pečeného husího stehna s knedlíkem a se zelím,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám