Hlavní obsah

Den díkůvzdání je oblíbený americký svátek, který se pomalu zabydluje i u nás

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den díkůvzdání neboli „Thanksgiving Day“, jenž připadá na každý čtvrtý čtvrtek v listopadu, je jedním z nejvýznamnějších státních svátků ve Spojených státech amerických. Jeho historie sahá do dob, kdy mnohá území ještě vlastnili indiáni a má původ ve slavnosti dožínek. Dnes je především o rodinném setkávání.

Foto: Profimedia.cz

Den díkůvzdání je jedním z nejvýznamnějších státních svátků ve Spojených státech.

Článek

Termín současného Dne díkůvzdání byl stanoven až v roce 1941 prezidentem Franklinem D. Rooseveltem. Bylo rozhodnuto, že oslava připadne vždy na čtvrtý čtvrtek v listopadu, letos tedy připadá na 24. listopad.

Co všechno patří k tomuto svátku?

Oslava vrcholí vždy večeří u velikého stolu. Typickým jídlem tohoto svátku je krocan s brusinkovou omáčkou, sladké šťouchané brambory, dýňové a pekanové koláče.

Upéct a dobře připravit krocana, aby byl šťavnatý a nebyl vysušený, je docela oříšek. Takový pořádný krocan totiž váží osm až 14 kilogramů. Musí se naplnit nádivkou, a protože je velký, nepočítejte s množstvím nádivky jako do našeho „českého“ kuřete.

Nádivky je třeba 2-5 kilo a nemají v ní chybět tyto ingredience: francouzský chléb, vlašské ořechy, cibule, celer, máslo, zelené jablko, rozinky, zelené olivy, vývar, sekaná petrželka, šalvěj, sůl, pepř a vejce. Celý krocan se peče při mírné teplotě okolo 6-7 hodin.

Krocan se na sváteční tabuli zásadně servíruje vcelku. Nejdůležitější osobě u stolu se dostane pocta „porcování upečeného krocana“ přímo před zraky hostů. Většinou se jedná o majitele domu, kde se oslava pořádá, někdy je zvolen manžel hospodyně, která krocana připravovala.

Hospodyně, která vše pekla a připravovala, nikdy neporcuje. Práce již měla dost, ale stará se o hosty, aby se dobře bavili. Navozuje různá společenská a rodinná témata, přičemž se každému hostu musí věnovat rovnoměrně.

Tradice a rituály stmelují rodinu nejen o Vánocích

Žena

Jednou z rozmarných tradic Dne díkůvzdání je každoroční „milost“, kterou americký prezident udělí krocanovi, jenž měl skončit na talíři. Krocan pak dále žije po celou zbývající část života v dětské zoo.

Na oslavy již několik let navazuje i tzv. Černý pátek (Black Friday)

Jedná se o velké slevové akce ve všech obchodech a supermarketech po celých Spojených státech. Na tuto tradici navázaly i české online obchody, ale mnohdy se jedná spíše o marketingový tah.

Black Friday klepe na dveře, obchodníci čarují se slevami i o desítky procent

Finance

Slevy u nás nikdy nejsou takového rozsahu, jak je tomu právě ve Spojených státech. Nicméně pokud tomu věnujete čas, určitě nějaké výhodnější nákupy díky těmto slevám získáte.

V každém případě si vždy na srovnávači zboží, jako je například Zboží.cz, nejprve zjistěte, jaké jsou ceny i v jiných obchodech.

Zpěvák Tomáš Klus: Nenakupujeme dárky, máme Ježíška

Vánoce

Adventní kalendáře zkrátí čekání na Ježíška nejmenším, dospělákům i mazlíčkům

Vánoce

Reklama

Související články

V Evropě už vypukla bitva o Vánoce

Vlády po celé Evropě zvažují, zda a jak uvolnit opatření přijatá proti koronavirové pandemii. Naopak Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala před...

Výběr článků

Načítám