Hlavní obsah

Děda Mráz je po letech soupeření se Santou Clausem v nejlepší formě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ještě před deseti lety se zdálo, že tažení Santa Clause a jeho západních kolegů v Rusku zbývá jen dotáhnout do vítězného konce: skoro pětina Rusů slavila Vánoce už v prosinci jako nějací Němci a v knihkupectvích se místo ruských pohádek prodávaly americké komiksy. Teď se však zdá být ruský Děda Mráz v lepší formě než kdykoliv dříve.

Ruský Děda Mráz se vrací na scénuVideo: ČTK

 
Článek

"Nekonkurujeme Santa Clausovi, který učí lásce k hamburgerům a cole! Naše národní vědomí se opírá o jiné hrdiny! Náš Děda Mráz a další ruské pohádkové bytosti učí lásce k vlasti a rozvíjejí charakter dětí. Vždyť vše začíná výchovou v dětství, a to je vážná věc," tvrdí gubernátor Vologodské oblasti Vjačeslav Pozgaljov.

Za znovuvzkříšením Dědy Mráze před deseti lety nebyly podle oficiální verze ruce Kremlu, ale právě gubernátor Pozgaljov a moskevský starosta Jurij Lužkov. Ti se dohodli, že rodiště a vlast vládce ruské pohádkové říše leží na ruském severu, přesněji v městečku Veliký Usťjug u Vologdy, které slaví datum svého vzniku nachlup s Moskvou. A vybudovali tam pohádkovému dědečkovi i oficiální rezidenci v podobě rozlehlého dřevěného domu.

Úkolem Dědy Mráze je zažínat vánoční stromečky

Úkolem Dědy Mráze v pohádkovém světě je zažínat vánoční stromečky, které se v Rusku definitivně ujaly, jakkoli i ty jsou vlastně importovaným zvykem z Německa. V reálném světě má i pohádková bytost plné ruce práce. Bez návštěvy Děda Mráze s mohutným plnovousem a krásné Sněhurky se neobejdou ani pravoslavné vánoce v movitějších rodinách, o podnikových večírcích ani nemluvě. Navíc Děda Mráz musí odpovídat na statisíce dopisů od ruských dětí, které pošta už automaticky odesílá do Velikého Usťjugu.

Znovuzrození mýtu přináší podle gubernátora už své plody: děti nezačínají dopisy větou "já chci pod stromeček", ale slušně pozdravem. A kolikrát jde i o vážné věci - třeba o léky či operaci pro nemocnou maminku. I to dokáže Děda Mráz zařídit, samozřejmě za přispění úřadů a sponzorů.

Děda Mráz bude asi mít i své letiště

Na mýtu vydělává i Veliký Usťjug. Zatímco před lety do zapadlých končin, ležících stovky kilometrů severovýchodně od Petrohradu, zavítalo sotva pár tisícovek turistů, loni jich bylo už 165 000. Místní činitelé doufají, že premiér Vladimir Putin dostojí svému slibu Dědovi Mrázovi a vybuduje u městečka pořádné letiště, aby se tu mohli zastavit japonští turisté cestou či spíše letem do Laponska, kde na vánoční tradice ročně nalákají více než půl miliónu návštěvníků.

Děda Mráz se tak definitivně stal součástí ruského zábavního průmyslu. V Moskvě se v uplynulých dnech dokonce konalo i mezinárodní sympozium spjaté se školením Dědů Mrázů a jejich Sněhurek. Účastníci si vyslechli přednášky z úst na slovo vzatých odborníků, honosících se i akademickými tituly "profesor estrády", kteří je proškolili, jak správně čelit konkurenci Santa Clausů, svatých Mikulášů či taťků Noelů.

Třeba "Sněguročky" mohou vystupovat jako hudební trio v minisukních či karnevalových kostýmech břišních tanečnic. A na závěr se rozdávaly diplomy: nejlepší Sněhurka roku letos pochází ze středoasijského Kazachstánu, zato Děda Mráz je z ruského Permu. A je naprosto v obraze: do Nového roku přeje kromě štěstí, zdraví a pohody i zkrocení inflace a finanční krize.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám