Hlavní obsah

Chráněná kavárna v Pardubicích začala péct i vánoční cukroví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Chráněná kavárna Café Robinson v Pardubicích nezahálí. Přestože mohou prodávat kávu jen přes okénko a značně tak musí omezit svůj provoz, rozhodli se začít i pro své zákazníky péct vánoční cukroví. Snaží se tak alespoň částečně zlepšit své příjmy.

Foto: ČTK

Chráněná kavárna Café Robinson v Pardubicích letos pro své zákazníky také peče vánoční cukroví.

Článek

„Byl to jeden z kroků, který jsme zvažovali, co teď můžeme dělat a co nám může pomoct. Péct umíme, máme paní, která je na pečení šikovná,” upozorňuje vedoucí kavárny Zuzana Macháčková.

Vánoční cukroví stojí 500 korun za kilogram, což je v regionu obvyklá cena. Zaměstnanci teď připravují perníčky, pracny, zkrátka cukroví, které je dobré nechat rozležet. Později začnou péct a zdobit máslové cukroví, které má kratší dobu spotřeby.

„Cukroví si u nás objednávají hlavně naši stálí zákazníci, co mají rádi naši kavárnu a chtějí nás podpořit,” prozradila sociální pracovnice Lenka Španihelová.

Chráněná kavárna má deset zaměstnanců, jejím zřizovatelem je spolek Péče o duševní zdraví. Dává uplatnění lidem s duševním onemocněním. „Pro naše klienty je tato doba příležitostí naučit se pracovat v jiném režimu, být flexibilnější,” vysvětluje Macháčková.

Vánoční recepty na cukroví, vaječný koňak a vánočku od Ivety Fabešové

Vánoce

Kavárna dál vaří vegetariánské obědy, vydává je přes okénko nebo rozváží. Množství jídel je zhruba stejné, jako když bylo otevřeno, ale podnik přichází o tržby za kávu a jiné nápoje.

„Během října tak velký propad nebyl, uvidíme, jaký bude listopad. Čerpáme na mzdy zaměstnanců příspěvek z úřadu práce, ale už nemáme nárok na jinou státní podporu. Zatím máme rezervu, ale nevím, jak dlouho nouzová opatření budou trvat,” dodává Španihelová.

Nejlepší recepty na medové perníčky, včetně rad a tipů na zdobení

Vánoce

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám