Hlavní obsah

Češi jsou na Štědrý den nejelegantnější z celé střední a jižní Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi nepatří mezi národy, které by byly spojovány se zájmem o módu. Nový průzkum ale ukázal, že vánoční svátky bereme vážně. Češi jsou totiž na Štědrý den nejvíce elegantní z celé střední a jižní Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Máte už vymyšlený outfit ke štědrovečernímu stolu? Patrně to bude něco hodně slavnostního, ukázal nedávný průzkum společnosti Glami.

Celých 75 % Čechů se podle něj na Vánoce rádo hezky obleče, což je nejvíce z devíti zemí, ve kterých platforma na objevování módy průzkum prováděla. Za Čechy zůstali dokonce Slováci (66 %) a Italové (42 %). Překvapivě málo pak vánoční styling zajímá Rumuny (27 %).

Co na rozdíl od jiných národů neprožíváme, jsou tematické vánoční svetry. Nemáte doma jediný? Pak jste jako 43 % Čechů. O pět procent méně pak sice vlastní nějaké ty ponožky, tričko či svetr s vánočním motivem, neplánují si je však obléct ke štědrovečernímu stolu.

Co si obléknout na štědrovečerní večeři?

„Štědrovečerní večeře je slavnostní okamžik. Zaslouží si tedy i slavnostní outfit. Abychom si ale tento okamžik vychutnali, nesmíme zapomenout ani na pohodlí. Ideální je tedy zvolit takový outfit, ve kterém se budeme cítit pohodlně a zároveň šik,“ radí návrhářka Veronika Štěrbová.

„Dámy, nebojte se šatů a sukní. Štědrý večer určitě unese honosnější materiály jako satén, hedvábí nebo flitry. Pánové, u vás bych volila určitě košili. Nemusíte hned do obleku, skvěle budou vypadat chino kalhoty s košilí. Na ni pak můžete ještě pod kabát navrstvit svetr, pokud se vydáte na večerní procházku,“ radí stylistka pražské Metropole Zličín Bára Havlíková.

Adventní móda podle princezny Kate

Vánoce

V případě, že nechcete s outfitem experimentovat, vsaďte na klasiku. „Malé černé jsou módní stálice, a o to víc, když je doplníte výraznějšími doplňky,“ radí stylista ZOOTu Daniel Juříček.

Odrazilo se na vaší postavě ujídání cukroví či popíjení vaječného likéru? Neklesejte na mysli. „Kila navíc dobře zamaskují polopřiléhavé áčkové šaty a tmavší barvy. Dobré je také upoutat pozornost na jiné místo než to, které potřebuje lehkou optickou korekci. Dobře poslouží výrazná červená rtěnka. Pokud potřebujete zamaskovat širší boky, oblékněte tmavé kalhoty a zvolte výraznější top, klidně s výstřihem,“ vysvětluje Veronika Štěrbová.

Sáhnout můžete také po zavinovacích šatech či topu. „Výstřih do V u svetrů i topů vždy hezky protáhne krk a zesubtilní postavu. Dobře padnoucí projmuté sako s klasickými klopami a jednořadým zapínáním hezky vytvaruje ramena a zeštíhlí pas,“ dodává Bára Havlíková.

Anketa

Co si oblékáte ke štědrovečerní večeři?
Společenské šaty/oblek
18,6 %
Halenku se sukní/košili a kalhoty
62,1 %
Oblečení s vánočními motivy
1,5 %
Pohodlné domácí oblečení
14,6 %
Na oblečení mi nezáleží
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21716 čtenářů.

Prošívané bundy do tuhých mrazů

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Dámské vánoční šaty

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej společenského a večerního oblečení

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám