Hlavní obsah

Zelenskyj: Připravujeme se na všechny scénáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina je připravena na všechny možné scénáře obrany vůči Rusku a jeho spojenci Bělorusku. V pravidelném večerním videu to prohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. Ochrana ukrajinských hranic je přitom podle něj stálou prioritou.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Ochrana našich hranic, jak s Ruskem, tak s Běloruskem, je naší stálou prioritou,“ řekl Zelenskyj. „Připravujeme se na všechny možné obranné scénáře,“ dodal prezident země, která od 24. února čelí ruské vojenské agresi.

Zelenskyj se takto vyjádřil v předvečer návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Bělorusku a v době spekulací o možné nové ofenzivě Moskvy s využitím Běloruska.

Ukrajinský prezident ve videu znovu vyzval západní spojence, aby jeho zemi poskytli účinné systémy protivzdušné obrany. V pátek Rusko na Ukrajinu odpálilo téměř 100 řízených střel, které mířily na civilní a energetickou infrastrukturu. Podle Zelenského se od té doby podařilo obnovit dodávky elektřiny pro devět milionů lidí.

Zelenskyj také řekl, že ukrajinské síly nadále drží východoukrajinské město Bachmut, o které obě strany svádějí aktuálně patrně nejlítější boje.

Ukrajinci měli na mušce šéfa ruské armády. USA se je snažily od jeho likvidace odradit

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám