Hlavní obsah

Zelenskyj: Přesun wagnerovců do Běloruska nás nijak neohrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Přesun majitele žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina a jeho wagnerovců do Běloruska nijak Ukrajinu neohrozí, řekl na tiskové konferenci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Část žoldnéřů navíc nadále zůstává na východě Ukrajiny.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci

Článek

„Nemohu říct, do jaké míry budou wagnerovci někoho ohrožovat, protože se domnívám, že tento kontingent nebude příliš velký. Naše armáda se domnívá, že situace na severu (kde Ukrajina s Běloruskem sousedí – pozn. red.) se příliš nezměnila a opakování invaze je nemožné,“ řekl Zelenskyj.

Prezident doplnil, že mnoho wagnerovců bylo již ozbrojenými silami Ukrajiny zničeno, takže jich do Moskvy „odjelo poměrně málo“. Prigožin přitom na začátku tažení na hlavní ruské město hovořil o 25 tisících mužích.

Někteří žoldnéři navíc zůstávají podle jeho slov na okupovaných územích na východě Ukrajiny. Konkrétně v Luhanské oblasti.

Wagnerovci v čele s Prigožinem v sobotu podnikli tažení směrem na Moskvu. Ještě ten den svůj pochod zastavili a stáhli se.

Rusko i Minsk uvádějí, že dohodu vyjednal běloruský vůdce Alexandr Lukašenko s tím, že Prigožin odejde do Běloruska. V úterý pak letadlo s Prigožinem přistálo v Minsku.

Zatím není jasné, jaký bude osud žoldnéřů, kteří se aktivně účastnili ruské válečné kampaně na Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin bojovníky v pondělí vyzval, aby buď vstoupili do armády, nebo odešli do Běloruska.

Zelenskyj: Ten chlap z Kremlu se bojí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám