Hlavní obsah

Doprava na Krymském mostě byla zablokována. Musí být vyřazen z provozu, řekl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silniční doprava na Krymském mostě, který spojuje pevninské Rusko a anektovaný Krym, byla dočasně zablokována, oznámila v sobotu agentura TASS bez udání důvodu. Brzy poté bylo oznámeno obnovení provozu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátce předtím na bezpečnostnímu fóru v americkém Aspenu řekl, že most přináší válku a musí být vyřazen z provozu.

Foto: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Žádáme osoby na mostě a v kontrolním prostoru, aby zachovaly klid a řídily se pokyny pracovníků bezpečnosti dopravy,“ oznámila v sobotu ruská správa okupovaného Krymu na svém telegramovém účtu. Později úřady ohlásily, že most je opět průjezdný.

V noci na pondělí byl most spojující pevninské Rusko a anektovaný Krym vážně poškozen. Moskva z útoku obvinila Kyjev.

„Krymský most, to není jen logistická trasa, je to trasa používaná k zásobování války municí, a to se děje denně,“ uvedl Zelenskyj, podle něhož bylo „nepřátelské zařízení“ postaveno v rozporu s mezinárodními zákony a všemi platnými normami.

„Takže je to pro nás pochopitelně terč. A terč, který přináší válku, nikoli mír, musí být neutralizován,“ podotkl také.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dělníci opravují poškozený Krymský most

Ukrajina pondělní útok na Krymský most přivítala, ale přímo se k němu nepřihlásila. Podle ruských úřadů exploze zabila dva lidi – muže a ženu –, zraněno bylo jedno dítě. Ruská okupační správa také vyzvala obyvatele Krymu, aby se pokud možno vyhnuli používání mostu.

Zelenskyj ve svém vystoupení také vyjádřil přesvědčení, že útok na most nemá žádnou souvislost s tím, že Rusko neprodloužilo obilné dohody, které od loňského léta umožňovaly i přes pokračující boje vyvážet ukrajinské zemědělské produkty z přístavů v Černém moři.

Rusko by si podle něj k tomuto kroku našlo klidně jinou záminku.

Krymský či též Kerčský most o délce zhruba 19 kilometrů spojuje od května 2018 ruskou pevninu s anektovaným Krymem.

Kyjev přiznal zpoždění protiofenzivy

Loni v říjnu ho poškodila exploze, z níž Moskva obvinila Ukrajinu, a v odvetě při náletech na ukrajinská města zabila desítky civilistů. Kyjev se k útoku přiznal jen nepřímo o několik měsíců později.

Zelenskyj také řekl, že ukrajinská protiofenziva postupuje pomaleji, než se očekávalo, protože operace začala později, než se původně plánovalo. Podle Zelenského mělo Rusko více času na zaminování ukrajinské půdy a vybudování několika obranných linií.

Na bezpečnostním fóru v Aspenu vystoupil i Emmanuel Bonne, poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Uvedl, že Čína Rusku dodává vybavení, které je možné využít k vojenským účelům, i když tak nečiní v rozsáhlém měřítku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek poškozené části Krymského mostu

Francouzští činitelé pak CNN řekli, že Bonne mluvil o zboží tzv. dvojího určení, které může nalézt využití v civilním i zbrojním sektoru, a také o pomoci ve formě přileb nebo neprůstřelných vest.

Američtí představitelé zase poznamenali, že zatím neví o tom, že by Čína Rusku dodávala i smrticí prostředky pro válku na Ukrajině.

Čína se oficiálně k válce staví nestranně, podle řady západních zemí je ale její postoj přinejmenším nepřímou podporou Ruska.

Rusko Kerčský most mohlo vyhodit do povětří samo, říká Podoljak

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám