Hlavní obsah

Zelenskyj dál trvá na tom, že raketa byla ruská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naléhá na ukrajinskou účast na vyšetřování incidentu v Polsku. Je nadále přesvědčen, že to byla ruská, a ne ukrajinská raketa.

Foto: Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Nepochybuji o tom, že to nebyla naše raketa nebo náš raketový útok,“ prohlásil Zelenskyj v telefonickém rozhovoru s novináři.

„Jsem si jist, že bychom měli být u vyšetřovaní a podílet se na něm. Chci, abychom byli spravedliví. Pokud by se ukázalo, že to bylo použití naší protivzdušné obrany, pak chci důkazy. Za prvé vyšetřování, přístup a data, která máte,“ dodal.

Prezident podle svých slov obdržel zprávy od velení ukrajinské armády a letectva a nemůže jim než věřit.

Je přesvědčen, že by Ukrajině měl být povolen vstup na místo havárie, což se dosud nestalo. „Nemůžeme říci konečné závěry? Máme právo být ve vyšetřovacím týmu? Samozřejmě,“ řekl.

Podle Zelenského je Ukrajina „lidským štítem“ pro celou východní Evropu, ale ze Západu to nikdo neslyšel.

Zelenskyj je přesvědčen, že Ukrajina válku s Ruskem vyhraje, pokud přežije zimu, protože podle jeho slov „agresorovi docházejí zbraně“.

„Pokud přežijeme tuto zimu – a přežijeme ji – určitě tuto válku vyhrajeme. Věřte mi, údery na energetický sektor je nejsilnější zbraň, která Rusku zůstala,“ řekl.

Já vás varoval. Musíme jednat, reaguje na dění v Polsku Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám