Hlavní obsah

Zelenskyj i Putin pojedou za Erdoganem. Minou se o den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho ruský protějšek Vladimir Putin zamíří do Turecka. Učiní tak po inauguraci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, která je plánována na 2. června. V Ankaře se ale Putin se Zelenským nepotkají, ukrajinská hlava státu dorazí o den později.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Volodymyr Zelenskyj na návštěvě Polska

Článek

„Šéfové zahraničních států poskytli informace ohledně účasti na sobotní inauguraci. Putin navštíví Turecko separátně, po něm přijede také Zelenskyj. Během jejich návštěvy se bude diskutovat o průběhu války i obilné dohodě,“ uvedl s odkazem na své zdroje turecký deník Hürriyet.

Putin by měl do turecké metropole přiletět v neděli 3. června, tedy den po Erdoganově inauguraci. Se Zelenským by se potkat neměl, protože delegace s ukrajinským prezidentem přiletí až v pondělí.

Turecko se během ruské agrese vůči Ukrajině snaží vystupovat v roli mediátora. Za pomoci Ankary například obě země souhlasily s obilnou dohodou, která umožňuje přepravu komodit z ukrajinských přístavů přes Černé moře. V polovině května byla dohoda prodloužena o další dva měsíce.

Recep Tayyip Erdogan vyhrál 28. května ve druhém kole tureckých prezidentských voleb. K opětovnému mandátu mu gratulovali Zelenskyj i Putin.

Turecká lira po Erdoganově vítězství klesla na rekordní minimum

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám