Hlavní obsah

Rusové: Americký dron jsme nesundali, ale piloti jsou hrdinové a složíme se jim na nové boty

Rusové sice popírají, že americký dron na Černým mořem při úterním incidentu záměrně zničili jejich piloti, z těch už jsou ale doma hrdinové. Na Telegramu se to hemží nejen pochvalami, ale i odměnami v rublech, byť zatím virtuálních. Nejmenovaným letcům uživatelé vypisují veřejné sbírky a kromě milionu rublů (300 tisíc korun) slibují také nové boty nebo krabičku poslední záchrany.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-27. Ilustrační foto

Článek

„Patrioti oslavují sundání dronu. Všichni se radují, protože toto je pravděpodobně jeden z klíčových momentů naší speciální vojenské operace. Ozbrojené síly Ruské federace ukázaly, že trpělivost země není nekonečná,“ reagoval podle britského Daily Mailu na úterní incident ruský poslanec Andrej Guruljov, který býval vojákem.

Ruský vojenský expert Vladislav Šjurjgyn podle serveru topcor.ru uvedl, že piloti mají přislíben milion rublů (300 tisíc korun), na dalších 100 tisíc (30 tisíc korun) se složili operátoři ruských dronů a ani to není všechno. Nafasují prý i nové boty, kombinézy a krabičky poslední záchrany. To vše za incident, který se podle Moskvy nestal, respektive se nestal tak, jak jej líčí Američané.

Animace: Ruská stíhačka sundala americký dron za stovky milionů

Evropa

Pentagon oznámil, že v úterý nad Černým mořem nedaleko poloostrova Krym jeho dron MQ-9 Reaper konfrontovaly dva ruské bojové letouny Suchoj Su-27. Ruští piloti prý na jejich stroj vypustili palivo, poškodili mu vrtuli a způsobili jeho zřícení. Rusové to popírají. Tvrdí, že se Suchoje do kontaktu s americkým bezpilotním strojem nedostaly.

Závod o vyzvednutí vraku

Americký dron MQ-9 Reaper, který po srážce s ruským bojovým letounem Su-27 skončil v Černém moři, se pokusí Rusko vyzvednout.

„Nevím, jestli se nám to povede, nebo ne, ale musíme se o to pokusit,“ citovala agentura RIA Novosti tajemníka Rady bezpečnosti Nikolaje Patruševa. Spojené státy už podle mluvčího Bílého domu Johna Kirbyho podnikly kroky, aby zbytky bezpilotního letounu neskončily ve špatných rukách, uvedl server Newseek.

Další vzdušný incident: Stíhačky NATO spěchaly ke dvěma ruským strojům

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám