Hlavní obsah

Zbytečně nás posílají na smrt, stěžují si ruští námořníci v dopise gubernátorovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany se podle agentury Reuters v pondělí odhodlalo ke krajně neobvyklému kroku. Vyvrací zprávy o neschopnosti ruského armádního velení na Ukrajině, které běžně nekomentuje. Zareagovalo na otevřený dopis příslušníků 155. námořní brigády Tichomořské flotily, v němž stálo, že nekompetentní rozkazy poslaly na smrt stovky vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci

Článek

„Výsledkem téhle ‚pečlivě‘ naplánované ofenzivy našich ‚velikých generálů‘ byla ztráta asi 300 lidí, kteří byli buď zabiti, nebo zraněni, či jsou pohřešováni, a poloviny vybavení během čtyř dní,“ stálo v dopise jehož obsah byl zveřejněn na armádním blogu Grey Zone.

Podle britského serveru dopis líčil zbytečný masakr u obce Pavlivka na východě Ukrajiny. Hnát na smrt měli své vojáky generálové Rustam Muradov a Zurab Achmedov. Vojáci si na ně stěžovali u šéfa Přímořského kraje na ruském Dálném východě Olega Kožemjaka, kde má jejich jednotka domovskou základnu.

Během jediné noci zemřelo u Makijivky přes 500 mobilizovaných ruských mladíků. Velení je tam nechalo

Válka na Ukrajině

Kožemjako podle agentury Reuters připustil pravost dopisu, odmítl ale, že by byly ztráty u Pavlivky takové, jak popisovali autoři.

„Kontaktovali jsme velitele. Ano, jsou tam ztráty, dochází tam k těžkým bojům, ale má to daleko k tomu, co stojí v té stížnosti,“ uvedl na sociální síti Telegram.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury Ria Novosti vydalo prohlášení, ve kterém „vysoké a zbytečné ztráty lidí a vybavení“ odmítlo.

Šojgu byl na inspekci na Ukrajině, tvrdí Rusové

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám