Hlavní obsah

Zavražděný ukrajinský zajatec z videa už má dvě identity, oslavy hrdinství to ale nebrzdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina už dva dny oslavuje hrdinu, který na videu natočeném krátce před jeho smrtí v ruském zajetí zvolal Sláva Ukrajině. Jeho identita je však nejasná. Video otřáslo celou zemí. Ukrajinské politické špičky včetně prezidenta Volodymyra Zelenského slíbily dopadení a potrestání viníků. Legenda kouřícího hrdiny už na sociálních sítích žije vlastním životem.

Video: Reuters

 
Článek

Zajatého vojáka v úterý nejprve identifikoval jako svého příslušníka Tymofije Šaduru 30. motorizovaný pluk ukrajinských pozemních sil. Krátce poté ale hrdinu jako svého příslušníka Oleksandra Matsievského poznala také 119. brigáda Teritoriální obrany, upozornil podle agentury Unian novinář Jurij Butusov.

Ukrajinský zajatec zastřelený Rusy se jmenoval Tymofij. Video brutální vraždy z něj udělalo symbol hrdinství

Válka na Ukrajině

Pro první jmenovanou identitu nicméně svědčí facebookové příspěvky ukrajinské novinářky Sofie Kočmarové-Tymošenkové, která působí jako místní produkční britské stanice BBC v Kyjevě. Ta napsala, že zajatého vojáka, který před vraždou stihl říct „Sláva Ukrajině“, poznala jeho sestra. „Stoprocentně je to můj brácha. Poznávám jeho oči, hlas i způsob, jakým kouří cigaretu,“ řekla novinářce sestra zastřeleného.

Kočmarová-Tymošenková uvedla, že se setkala i s dalšími členy rodiny zavražděného vojáka. „Šest členů rodiny si je jisto, že je to jejich bratr a syn.“ Už jsem byla na cestě k nim, ale sestra vojáka mě požádala, abych mlčela s ohledem na maminku, která je těžce nemocná,“ dodala novinářka.

Čech Miloš bojující na Ukrajině: V Bachmutu zabíjíme Rusy, aby nemohli útočit jinde

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám