Hlavní obsah

Ukrajinský zajatec zastřelený Rusy se jmenoval Tymofij. Video brutální vraždy z něj udělalo symbol hrdinství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda podle informací agentury Unian zjistila identitu zajatého vojáka z videa, na kterém neozbrojený zvolá „Sláva Ukrajině“, načež je zastřelen palbou z několika automatických zbraní. Má se jednat o Tymofije Šaduru z 30. motorizovaného pluku ukrajinských pozemních sil. Jednotka ho pohřešovala od letošního 3. února.

Rusové rozstříleli ukrajinského vojáka poté, co řekl: „Sláva Ukrajině!“Video: Reuters

 
Článek

Video, které má zachycovat zastřelení neozbrojeného válečného zajatce, vyvolalo na Ukrajině obrovskou odezvu. Prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil, že pachatelé budou dopadeni a potrestáni. Stejně se vyjádřil i ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Na sociálních sítích se mezitím z vojáka stal oslavovaný hrdina.

„Dnes (v pondělí) se objevilo video zachycující, jak okupanti brutálně zavraždili bojovníka, který jim statečně řekl do očí ‚Sláva Ukrajině‘. Chci, abychom na jeho slova všichni odpověděli jednotou. Sláva hrdinům, sláva Ukrajině,“ prohlásil Zelenskyj v reakci na videu, které odvysílala mimo jiné americká stanice CNN. „Ty vrahy najdeme,“ dodal.

Kuleba podle britské stanice BBC vyzval, aby se případem začal zabývat Mezinárodní trestní soud (ICC). Měl by podle něj spustit „okamžité vyšetřování“.

Na záběrech, které na Telegramu sdílel mimo jiné vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, je vidět muž, který provolává „Sláva Ukrajině“ a následně je zastřelen výstřely automatické zbraně.

„Ano, ty děvko. Zemři, děvko!“ zaznívá na videu ze zastřelení údajného zajatce. Jeho identita zpočátku nebyla známa, obličej je na záznamu rozmazaný. Ukrajinska pravda neuvádí ani to, kdy a kde měly být záběry pořízeny.

Na Telegramu, Twitteru a dalších sociálních sítích video vzbudilo silné reakce. Z vojáka kouřícího cigaretu se stal přes noc národní hrdina.

Rusové zastřelili neozbrojeného ukrajinského zajatce. Jenom kvůli zvolání

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám