Hlavní obsah

Zasáhli jsme letiště Belbek na Krymu, hlásí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské síly ve středu vypálily dvě desítky raket na oblast Černého moře a anektovaného Krymu. Podle velitele ukrajinského letectva Mykoly Oleščuka se jim podařilo zasáhnout krymskou leteckou základnu Belbek.

Foto: X/Nexta

Dým nad letištěm Belbek

Článek

Oleščuk také zveřejnil video, na němž je vidět, jak střela zasáhla pozemní cíl a explodovala.

Útok byl veden řízenými střelami Storm Shadow známými též pod francouzským označením SCALP, uvedl web listu Ukrajinska pravda s odvoláním na své zdroje u letectva.

„Věděli jste, že v ukrajinském letectvu je 204. Sevastopolská brigáda taktického letectva? Tak její domovskou základnou je letiště Belbek! Ukrajinští letci se určitě na své domovské letiště vrátí. A zatím děkuji všem, kdo se podílí na očišťování Krymu od ruské přítomnosti,“ uvedl Oleščuk na sociálních sítích.

Ruské ministerstvo obrany, které o ukrajinské akci informovalo jako první, sdělilo, že útoky odrazila ruská protivzdušná obrana. Ministerstvo nicméně uvedlo, že úlomky sestřelených raket spadly na území vojenského areálu v Ljubymivce na sevastopolském předměstí nedaleko Belbeku. Rusové přitom tvrdili, že úlomky nepoškodily leteckou techniku.

Ještě před útokem na Belbek se podle Ukrajinské pravdy ozvaly výbuchy u Sakova, ve Feodosii a Gvardijském na okupovaném Krymu. Tamní úřady vyhlásily letecký poplach a zastavily provoz na Krymském mostě.

Letiště Belbek patří na Krymu k nejdůležitějším. V březnu 2022 tu byly umístěny ruské stíhačky Su-27, Su-27SM, Su-30M2 a Su-27M. Toto letiště je také schopno přijímat strategické bombardéry Tu-22M3, Tu-160 a Tu-95MS, tedy letadla vyzbrojená řízenými střelami schopnými překonat vzdálenosti až 5500 kilometrů.

Krym hlásí exploze. Likvidovali jsme nepřátelské drony, tvrdí úřady

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám