Hlavní obsah

Žadonili o evakuaci. Šojgu oznámil Putinovi, že dobyli další vesnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu na setkání s prezidentem Vladimirem Putinem uvedl, že se ruské armádě podařilo dobýt ukrajinskou obec Krynky v Chersonské oblasti. Informuje o tom ruský list Ria Novosti. Ukrajina se k těmto tvrzením prozatím nevyjádřila. Dříve v úterý ale uvedla, že drží své pozice na levém břehu Dněpru, kde se Krynky nachází. Informace o dobytí vesnice nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Foto: Alexander Kazakov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin poslouchá ruského ministra obrany Sergeje Šojgu během jejich setkání v Kremlu

Článek

„(…) Tato osada na levém břehu Dněpru je prakticky, dobře, ne prakticky, ale zcela pod naší kontrolou,“ potvrdil podle ruské vládní agentury TASS Putin slova ruského ministra obrany.

Šojgu podle listu Ria Novosti prohlásil, že ruská armáda po dobytí obce nalezla ve sklepích lidi, kteří měli „křičet“ a „žadonit“ o evakuaci. „Samozřejmě ji nabízíme těm, kteří tam ještě jsou a vzdají se. Ale třeba nás nevyslyší,“ prohlásil ruský šéf resortu obrany.

Podle něj se v okolí obce Krynky soustředily čtyři ukrajinské brigády 30. námořní pěchoty, které při obraně „utrpěly těžké ztráty“.

Rusové po stažení obránců u Avdijivky hlásí postup o 8,6 kilometru. Pokračují v ofenzivě

Válka na Ukrajině

„V důsledku toho (obrany) jen tyto čtyři brigády námořní pěchoty jen v Krynkách ztratily 1820 vojáků. Pokud budeme mluvit o celé operaci v Chersonské oblasti během protiofenzivy, tak 13 tisíc,“ uvedl Šojgu. Tato čísla ovšem nelze bezprostředně a nezávisle ověřit.

Ukrajina se ke stavu bojiště v obci Krynky prozatím nevyjádřila. Podle agentury Reuters ale ukrajinské vojenské velení v úterý uvedlo, že ukrajinští vojáci drží své pozice na levém břehu Dněpru, kde se Krynky nachází, a dále prohlásilo, že ruské útoky byly neúspěšné.

Pokud by se informace potvrdila, v krátkém čase by se jednalo o druhou dobytou ukrajinskou obec ruskou armádou. 17. února totiž dobyla město Avdijivka v Doněcké oblasti, o které ukrajinští obránci s okupanty bojovali od loňského října.

Podle agentury Reuters je dobytí Avdijivky největší změna na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut. Reuters ji dává do souvislosti i s nedostatkem munice, kterému Ukrajina čelí kvůli „váhavé“ vojenské pomoci Západu.

Rusové hned využili zaváhání Západu, tvrdí analýza

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám