Hlavní obsah

Začíná evakuace příslušníků ruské správy Chersonské oblasti na Krym

Představitelé ruské okupační správy prchající z Chersonské oblasti se chystají utéci na Krym, oznámil v pondělí ukrajinský generální štáb. Místní kolaboranti podle něj už na poloostrov odjíždějí.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„V obci Olešky a Skadovsk v Chersonské oblasti se ruští okupanti z takzvané správy připravují k útěku na území dočasně okupované Autonomní republiky Krym,“ uvedl ukrajinský generální štáb, aniž by to nějak doložil.

„Od 21. února je zaznamenáván odjezd místních kolaborantů do Bachčisaraje, Simferopolu a Kerče,“ dodal štáb s tím, že Rusové 24. února nabídli evakuaci všem, kdo o to stojí.

Lidé, kteří chtějí oblast opustit, jsou odváženi vojenskými náklaďáky. Vzít si s sebou mohou jen příruční zavazadla.

Vojenští experti uvádějí, že klíčovým vítězstvím by pro Ukrajinu bylo přerušení pozemní spojnice mezi Krymem a Ruskou federací.

Tu zajišťuje obsazený pruh pobřeží Azovského moře od jihu Doněcké oblasti, přes jih Záporožské oblasti až po jih Chersonské. Pokud by se tento pás podařilo přetnout, Rusko by přišlo o svůj dosud největší úspěch ve válce.

Spekuluje se proto, že by Ukrajinci mohli zaútočit na pobřeží Azovského moře od Záporoží podél levého břehu Kachovské přehrady přes Melitopol.

Putinovy dojmy: Západ nás chce zlikvidovat, nemůžeme ignorovat jejich jaderný potenciál

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám