Hlavní obsah

Wagnerovci páchají trestné činy v Rusku. Policie nad tím zavírá oči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žoldáci z Wagnerovy skupiny, kteří se po bojích na Ukrajině vrátili do Ruska, i nadále páchají násilné trestné činy. Ty ale už neřeší ruská policie, díky čemuž zůstávají tito bývalí trestanci na svobodě. S odkazem na telegramový kanál VČK-OGPU o tom informuje Institut pro studium války (ISW).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle ruského zdroje se násilného trestného činu dopustil například Andrej Trojanov, který měl v srpnu z jedoucího auta zastřelit řidiče mikrobusu, a to jen kvůli tomu, že mu nedovolil jej předjet na dálnici směřující do Moskvy.

Trojanov se přitom měl teprve nedávno vrátit z Běloruska a pravděpodobně nebude čelit žádnému obvinění, protože policie Moskevské oblasti „se nechce zabývat bojovníky z Wagnerovy skupiny“.

„Existuje možnost, že muž dostane ústní napomenutí za to, že střílel na lidi. Moskevské oblastní oddělení se ale wagnerovci nijak zvlášť zabývat nechce,“ napsal kanál VČK-OGPU na Telegramu.

Další kanál Mobilization News zase informoval o 24letém Alexeji Kostrominovi, který v prosinci 2020 v ruské Kirovské oblasti zavraždil dvacetiletou vysokoškolskou studentku.

„Ukázalo se, že ji tehdy ze žárlivosti ubil kladivem 24letý zaměstnanec Federální vězeňské služby (FSB) Alexej Kostromin. Ten se pokusil o útěk, ale byl dopaden a za vraždu odsouzen,“ stojí v příspěvku. Kostromin si však neměl odsedět ani pětinu trestu, protože se dobrovolně přihlásil do Wagnerovy skupiny, kde odsloužil několik měsíců, a poté se vrátil zpět do Ruska.

„Dne 18. srpna Kostromin brutálně zbil a poté znásilnil 26letou dívku. Ta je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče,“ píše dále ruský kanál Mobilization News, na který odkazuje ISW.

Šest mrtvých, vypálené domy, násilí. Žoldnéř od wagnerovců se vrátil do rodné vsi

Válka na Ukrajině

O dalším případu zkraje srpna informoval list Karelia News, který uvedl, že dva Rusové, Igor Safonov a jeho kumpán Maxim Bokčarev, měli ubodat šest lidí poté, co se vrátili do své rodné vsi. Nejméně jeden z nich se měl přitom vrátit z bojů na Ukrajině, do kterých byl naverbován jako žoldák Wagnerovy skupiny.

Incident se podle serveru stal kvůli tomu, že se muži pohádali s majitelem místního domu Arťomem Teraščenkem, kvůli čemuž muže ubodali a jeho dům zapálili.

Další obětí měl být jeho otec a čtyři lidé z vedlejšího domu, které nalezli hasiči zasahující u Teraščenka.

Verbování vězňů

Wagnerova skupina, která v současnosti cvičí běloruské vojáky, začala ruské vězně verbovat loni v srpnu. Od té doby se jich do bojů na Ukrajině zapojilo několik desítek tisíc. Všem byla přitom výměnou za tři až šest měsíců služby slíbena „svoboda a bohatství“.

Do začátku února měl Prigožin podle listu The Wall Street Journal k dispozici 50 tisíc mužů, 40 tisíc z nich bylo přitom naverbováno právě z ruských věznic.

Wagnerovci se snaží agitovat a nabírat žoldáky i v Polsku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám