Hlavní obsah

Výměna zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou

Kyjev/Moskva

V sobotu se uskutečnila další výměna zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou. Na Ukrajinu se vrátilo 116 zajatců, do Ruska 63. Výměnu zprostředkovaly Spojené arabské emiráty.

Foto: Andrij Jermak/Twitter

Ukrajinští vojáci se fotí při návratu z ruského zajetí.

Článek

Na ukrajinské straně o výměně zajatců informoval Andrij Jermak z kanceláře ukrajinského prezidenta, který na svém kanále na Telegramu zveřejnil i záběry propuštěných zajatců.

Podle Jermaka jsou mezi propuštěnými obránci Mariupolu, ostřelovači nasazení u Bachmutu i partyzáni působící v Chersonské oblasti.

„Je to 87 vojáků ukrajinské armády, z nichž dva jsou příslušníky speciálních sil. Osm z nich je z Teritoriální obrany, sedm z Národní gardy, šest z Národní policie, pět z Pohraniční stráže, dva z námořnictva a jeden je příslušník ministerstva pro mimořádné události,“ uvedl Jermak a dodal, že dva propuštění jsou důstojníci a zbytek vojáci a seržanti.

„Kromě toho se nám podařilo dosáhnout návratu těl padlých zahraničních dobrovolníků Christophera Perryho a Andrewa Matthewa a také tělo ukrajinského dobrovolníka, který sloužil ve francouzské cizinecké legii a po ruské invazi se vrátil bránit Ukrajinu. Je jím Jevhen Kulyk,“ uvedl Jermak.

Propuštění Rusové

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že na území Ruské federace je už 63 nově propuštěných příslušníků ruských sil.

„Výsledkem složitého procesu rozhovorů bylo z území Ukrajiny kontrolovaného kyjevským režimem vráceno 63 vojáků Ozbrojených sil Ruské federace,“ uvedlo ruské ministerstvo.

Upozornilo, že „ve skupině propuštěných ruských vojáků jsou i lidé citlivé kategorie, jejichž výměna byla možná díky zprostředkovatelskému úsilí vedení Spojených arabských emirátů“.

Rusko pustilo na svobodu Američana, kterého věznilo po devět měsíců

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám