Hlavní obsah

Výměna území za členství v NATO? Jistě, vyměníme Bělgorod, zavtipkoval Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli opět odmítl variantu, že by se jeho země vzdala teritorií okupovaných Ruskem za členství v NATO. Na otázku odpověděl rázně, že Ukrajina je v takovém případě připravena vyměnit Bělgorod, což je ruské město u ukrajinské hranice. Část příhraničí v Bělgorodské oblasti před časem obsadili ozbrojenci z ruských opozičních vojenských uskupení.

Foto: Mads Claus Rasmussen, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou na tiskové konferenci k dodávce 19 stíhaček F-16

Článek

„Jsme připraveni vyměnit Bělgorod za naše členství v NATO,“ pronesl Zelenskyj na tiskovém brífinku v Dánsku, kde domlouval dodávku 19 stíhacích letounů F-16. Odpovídal tak na dotaz, který se týkal varianty, podle níž by se Ukrajina mohla vzdát některých svých území výměnou za členství v Severoatlantické alianci.

Tuto myšlenku vyslovil před několika dny náčelník štábu generálního tajemníka Severoatlantického paktu Stian Jenssen v rozhovoru pro norský deník VG. „Myslím, že by pro Ukrajinu mohlo být řešením, kdyby se vzdala území a na oplátku získala členství v NATO,“ pronesl. Kyjev se okamžitě ohradil a Jenssen se následně za formulaci omlouval.

Bělgorod je město na západě Ruska vzdálené od ukrajinské hranice jen 40 kilometrů. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu se město několikrát stalo terčem ukrajinských vzdušných útoků, v oblasti údajně operují ruská partyzánské jednotky a provádějí sabotáže.

Zelenského prohlášení o výměně členství v NATO za Bělgorod lze brát jako vtip na účet Rusů, nicméně může být i motivované historií – po brestlitevském míru (1918) totiž území města s okolím připadlo k Ukrajině (tehdy k tzv. Ukrajinskému státu). Správní celek Bělgorodská oblast vznikl teprve při administrativní reformě za Sovětského svazu v roce 1954.

Ukrajina by se mohla vzdát území výměnou za vstup do NATO, zmínil šéf Stoltenbergovy kanceláře

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám