Hlavní obsah

Výbuch v Kerči, most na Krym je uzavřen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Série explozí zazněla v sobotu odpoledne v Kerči, městě na Rusy okupovaném Krymu. Strategicky důležitý most spojující Rusko s poloostrovem byl uzavřen. Podle ruských médií a telegramových účtů byly všechny rakety sestřeleny. Jedno z videí zachycuje sestřel rakety, která dopadla do doků, kde se vyrábí lodě třídy Projekt 22800 Karakurt. Ukrajinská armáda později uvedla, že podnikla úspěšný útok na loděnice.

Foto: RBC_ua_news

Na Krymu se rozezněly sirény, další útok v kerčské oblasti

Článek

Městem odpoledne zněly sirény, následně bylo slyšet několik explozí, uvedla ukrajinská agentura RBC Ukraine.

Ruská média s odkazem na okupační zdroje nejprve informovala o tom, že všechny výbuchy jsou následkem práce protivzdušné obrany a rakety mířící na most byly zneškodněny. Zatím není jasné, kolik jich bylo vystřeleno a zda mířily na most.

Podle ukrajinské armády útok mířil na loděnice Zaliv. Tam Rusko staví korvety třídy Projekt 22800 Karakurt. „Večer 4. listopadu ozbrojené síly Ukrajiny provedly úspěšné údery na námořní a přístavní infrastrukturu závodu Zaliv v dočasně okupovaném městě Kerč,“ uvedla armáda.

Na sociální síti Telegram se v podvečer začaly objevovat nahrávky z města zachycující kouř. Není jasné, zda šlo o kouř po dopadech rakety nebo raket, či zda se jednalo o kouřovou clonu, kterou je most po předchozích útocích vybaven. Další videa nicméně ukazují i kouř valící se z loděnice Zaliv.

„Vypadá to, že jednu zachytila (protivzdušná obrana), ale druhá raketa zasáhla cíl a způsobila velký požár,“ napsal reportér listu The Wall Street Journal Yaroslav Trofimov.

Ukrajinci oblast v posledních měsících ostřelují často. Jen za poslední týden ruští činitelé opakovaně uváděli, že protivzdušná obrana nad Krymem sestřelila ukrajinské rakety nebo drony.

Rusko slibuje odvetu za Krymský most. Tvrdí přitom, že se nic nestalo

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám