Hlavní obsah

Vojaček je v ukrajinské armádě přes 60 tisíc. Nedostává se jim hygienických potřeb a mají příliš velké uniformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 60 tisíc ukrajinských žen bojuje po boku svých mužských protějšků ve válce na Ukrajině. Server The Daily Beast mluvil s několika z nich, které uvedly, že se potýkají s ještě daleko větším nebezpečím než muži. Kvůli nedostatku hygienických potřeb totiž trpí například kvasinkovou infekcí nebo záněty močového měchýře. Fasují ale také příliš velké uniformy, neprůstřelné vesty nebo boty, na frontě se tedy nemohou pohybovat tak rychle, kvůli čemuž se dostávají do zvýšeného nebezpečí.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vojákyně

Článek

„Zkuste si dojít na záchod v lese při 4 stupních Celsia,“ uvedla čtyřiadvacetiletá Julia. „Všichni jsme dostali zánět močového měchýře nebo vaječníků a bolesti zad,“ dodala s tím, že po roce války mají ženy celou řadu nejrůznějších zdravotních problémů.

Server mluvil i se sestrou Julie, osmadvacetiletou Alinou, která rovněž slouží v ukrajinské armádě. Ta nedostatek pomůcek pro močení žen nebo plenek pro dospělé (které používají i muži) označila za „nejmenší problém, které ženy mají“.

Horší je podle ní fakt, že ženy v armádě jsou často nuceny „klopýtat v příliš velkých pánských botách“ nebo běhat v „obrovských kalhotách“, které je v kritických situacích zpomalují.

„Nejtěžší je ale běhat ve standardní armádní třicetikilové neprůstřelné věstě, která prostě nepřiléhá k tělu s takovými prsy, jako mám já,“ řekla. „Kdybych si vestu sundala a byla zraněna nebo zabita, nedostala bych já ani moje rodina žádné odškodné,“ dodala s tím, že její život i bezpečnost často závisí na tom, co nosí na těle a jak je zdravá.

Obě sestry před válkou pracovaly jako programátorky v technologickém průmyslu a chystaly se na dovolenou na Bali, na kterou si dlouhá léta šetřily. To se ale změnilo loni v únoru, když Putinova armáda zahájila plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. Dovolenou tedy zrušily a místo toho dobrovolně nastoupily do bojů nejprve na předměstí Kyjeva a poté v Doněcké oblasti.

Nemusí to tak být

Od začátku války podle serveru zahynulo více než sto ukrajinských žen, ať už na frontové linii, nebo během evakuačních misí. Podle odborníků a vojáků, které server The Daily Beast oslovil, by se problémům, kterým ženy čelí, dalo vyhnout. Také by se podle nich lepší dostupnost uniforem, léků a potřeb pro ženy výrazně promítla do většího úspěchu na bojišti.

Na Ukrajině však v současnosti probíhají určité snahy o řešení těchto problémů. Těmi se zabývá například charitativní organizace Zemljačky. Server The Daily Beast hovořil s oběma sestrami právě na jedné charitativní akci Zemljaček, kde došlo k předvedení a následnému rozdání omezených zásob nových uniforem pro ženy, které byly navrženy speciálně pro jejich tělo.

Zakladatel organizace Andrij Kolesnyk však uvedl, že v současnosti mají finance pouze asi na 10 procent z devíti tisíc žen, které vybavení potřebují.

„Musíme ženám poskytnout stovky věcí, uniformy jsou ale priorita. Na výrobu uniforem a obuvi pro všechny ženy potřebujeme jeden milion dolarů. Jeden milion dolarů nám stačí na to, abychom naše vojákyně oblékli do uniforem správné velikosti,“ řekl deníku Kolesnyk, který dodal, že efektivita žen i jejich bezpečnost závisí na tom, jak volně se mohou pohybovat, běhat, plazit nebo obsluhovat dron.

Reznikov o tom ví

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov na čtvrteční tiskové konferenci k uniformám uvedl, že další „modely neprůstřelných vest a přileb pro ženy se již testují v bojových jednotkách“. Čeká se ale na jejich schválení a vytvoření armádního standardu, který by pak šel do hromadné výroby.

Ukrajinci zveřejnili počet mrtvých civilistů od začátku ruské invaze. Je mezi nimi 494 dětí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám