Hlavní obsah

Video ukazuje poškození Kerčského mostu

Ruští dělníci začali odstraňovat trosky z Kerčského mostu, který se po víkendové explozi částečně zřítil. Vlakové i silniční spojení na jediné přímé spojnici mezi anektovaným Krymem a pevninským Ruskem je přerušeno, píše agentura Reuters. Podle Rusů byla doprava obnovena téměř okamžitě.

Dělníci odklízejí z Kerčského mostu trosky vybuchlého vlaku.Video: Reuters

 
Článek

V sobotu večer publikovalo ruské ministerstvo zahraničí video, na kterém jsou na mostě vidět jedoucí auta. Není jasné, z jakého dne však video pochází.

Míra poškození mostu se nyní zjišťuje.

Část silničního mostu se po explozi zřítila do vody. Na videozáznamech a satelitních snímcích bylo patrné značné zbarvení a deformace nosníků železničního mostu. Železniční část mostu obsahuje dvě paralelní koleje. Na té, na které se nenacházely vyhořelé cisterny, Rusko prý obnovilo provoz.

Most na Krym asi bolí hodně. Při otevření po něm Putin drandil v náklaďáku

Válka na Ukrajině

Přestože byl most na zbývajícím úseku následně otevřen pro automobily a autobusy, na ruské i krymské straně se brzy vytvořily obrovské dopravní zácpy, informuje server Moscow Times. Někteří cestující museli podle ruských médií čekat na přejezd až 12 hodin.

K silné explozi došlo v sobotu ráno. Rusové z útoku obvinili Ukrajince, ti se však k ničemu nepřihlásili.

Kerčský most se ocitl v plamenech.Video: Reuters

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak naznačil, že by mohlo jít o eskalaci sporu mezi ruskými tajnými službami a soukromými armádami, jako jsou vagnerovci, na jedné straně a generálním štábem a ministerstvem obrany na druhé.

Americký list New York Times napsal s odkazem na vysoce postaveného ukrajinského představitele, že za útokem stojí Ukrajina. Tento činitel dodal, že výbuch zorganizovaly ukrajinské zpravodajské služby, které použily bombu naloženou na nákladní automobil převážený přes most. Dodal, že na Ukrajině je zákaz se k explozi vyjadřovat.

Výbuch na Kerčském mostě je prací ukrajinské tajné služby, tvrdí zdroj NYT

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám