Hlavní obsah

V Kyjevě dopadli úředníka, který padělal modré knížky. Za únik armádě inkasoval čtvrt milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské úřady zadržely činitele kyjevské vojenské správy, který čelí obvinění, že za úplatu pomáhal mužům v branném věku utíkat za hranice. Informuje o tom ve čtvrtek BBC. Za pomoc s odjezdem z Ukrajiny mu jeho klienti platili 10 tisíc dolarů (přes 220 tisíc korun).

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ukrajinská armáda. Ilustrační foto

Článek

V době, kdy na Ukrajině platí kvůli ruské invazi válečný stav, ale nesmějí práceschopní muži ve věku od 18 do 60 let až na výjimky opustit zemi a mohou být kdykoli povoláni do zbraně.

Zadržený úředník vydával mužům falešná potvrzení, že nejsou schopni služby v armádě. S těmito doklady pak mohli překročit hranice. Úředník byl zadržen přímo při činu, když vydával tato potvrzení třem osobám.

Na Ukrajině nejsou v poslední době skandály kolem zkorumpovaných armádních úředníků výjimečné. Ukrajinská média tento týden informovala o domovní prohlídce u šéfa oblastního náborového centra, který si podle vyjádření ukrajinského ministerstva vnitra přišel za dobu válečného stavu na 350 tisíc dolarů (7,7 milionu korun) a převedl na otce několik automobilů a také dva byty v ukrajinském městě Dnipro.

Ukrajinská tajná služba SBU také tento týden informovala o odhalení aktivit armádního účetního z Oděské oblasti, který převáděl výplaty a odměny na účty svých známých. Ti přitom vůbec nesloužili v armádě.

Ukrajinský postup brzdí i bujný plevel

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám