Hlavní obsah

Už jsme tady, zůstaňte v klidu. Ukrajinci shazují letáky na ještě okupovaný Enerhodar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět tisíc letáků slibujících obyvatelům okupovaného Enerhodaru brzké osvobození shodily drony nad tímto městem v noci na pátek. Akce přišla krátce poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při návštěvě Spojených států mluvil o chystaném osvobození Bachmutu a dalších dvou měst, která však nejmenoval.

Foto: repro X @NOELreports

Leták shozený na ještě okupovaný Enerhodar

Článek

„Obyvatelé Enerhodaru! Ukrajina dělá vše pro to, aby se do našeho města vrátil klidný život. Brzy se vrátíte domů. Zůstaňte v klidu a věřte. Ozbrojené síly Ukrajiny jsou již zde. Sláva Ukrajině!“ hlásají žluto-modré letáky, jejichž snímek zveřejnil zpravodajský web RBK Ukrajina s tím, že šlo o akci tamních partyzánů.

„Byly vypuštěny z dronu, z okupovaného území. Celkem šlo o pět tisíc těchto letáků. Ve skutečnosti se takové operace provádějí pravidelně,“ citoval server zdroj z ukrajinských bezpečnostních složek.

Zelenskyj přitom během aktuální návštěvy Spojených států avizoval, že ukrajinská armáda se nyní chystá nejen k osvobození Bachmutu v Doněcké oblasti, ale také dalších dvou nejmenovaných měst.

„Bachmut osvobodíme,“ citovala Zelenského stanice CNN. „Myslím, že osvobodíme další dvě města. Neřeknu vám, jaká města, promiňte. Máme plán, velice propracovaný plán,“ řekl ukrajinský prezident v diskuzi s americkými novináři.

Enerhodar je ruskými silami okupován od března 2022. U města se přitom nachází Záporožská jaderná elektrárna, největší jaderka v Evropě, kvůli čemuž jsou jakékoliv vojenské operace v oblasti extrémně citlivou záležitostí. Enerhodar leží u břehu Kachovské přehrady, jejíž protější břeh kontroluje ukrajinská armáda.

Dalším větším městem, který by mohlo být v hledáčku ukrajinských sil, je strategicky významný Tokmak, od něhož se ale momentálně nacházejí zhruba 20 kilometrů daleko.

Ukrajina zaútočila drony na okupovaný Enerhodar

Válka na Ukrajině

Rusové přesunuli výsadkáře na jih, vojáky nerotují. Proto Ukrajinci uspěli u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám