Hlavní obsah

Útoky dronů Rusku srazily objem primárně rafinované ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Primární rafinace ropy v ruských rafineriích v lednu meziročně klesla o téměř čtyři procenta, uvedl v úterý ruský list Kommersant. Oproti prosinci klesla o 1,4 procenta. Pokles je podle listu způsoben dvěma faktory - jedním jsou opravy, druhým pak útoky dronů. Kommersant ale nevylučuje, že pokles může souviset i se závazkem Ruska v koordinaci s kartelem OPEC snížit produkci ropy.

V ruském Tuapse hořela rafinerie, zasáhly ji dronyVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli poklesu bylo vyprodukováno jen 748 tisíc tun rafinované ropy za den. Lukoil snížil množství o osm procent na 115 tisíc tun denně a u společnosti Rosněfť je pokles (po odečtení Basněťu a Jaroslavské rafinerie) dokonce jedenáctiprocentní na 170 tisíc tun. Množství rafinované ropy v Tuapse se snížilo dokonce o 30 procent.

Naopak Gazprom Něfť, Surgtněftěgaz a Bašněfť samostatně produkci primárně rafinované ropy zvýšily.

Kommersant upozornil, že v únoru může dojít k poklesu i ve volgogradské rafinerii Lukoilu, která byla koncem ledna také napadena dronem. Agentura Bloomberg v této souvislosti uvedla, že kvůli lednovému útoku dronem přestala fungovat rafinerie zpracovávající plynový kondenzát v Usť Luze.

Děravá ruská protivzdušná obrana. Měli jsme dron i nad Putinovým sídlem, hlásí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Kommersant ale zmínil i možnost, že pokles také souvisí se závazkem Ruska v kartelu OPEC snížit objem těžby ropy, to se ale nemůže týkat meziměsíčního poklesu.

Export ropy se loni snížil

Loni vývoz ropy z Ruska klesl o 3,3 procenta na 234,3 milionu tun (4,69 milionu barelů denně), uvedl v úterý místopředseda ruské vlády Alexandr Novak. Rusko podle něj záměrně snižuje vývoz v koordinaci se zeměmi kartelu OPEC, aby se stabilizovala situace na trhu.

Objem primárního zpracování ropy se v loňském roce v Rusku podle Novakovy prezentace zvýšil o 1,2 procenta na 275 milionů tun. Produkce benzinu vzrostla o 3,1 procenta na 43,9 milionu tun, produkce nafty se pak zvýšila o 3,5 procenta na 88,1 milionu tun.

Drony zasáhly jednu z největších ropných rafinerií v Rusku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám