Hlavní obsah

USA zvažují dodání kazetové munice na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena zvažuje dodání kazetové munice na Ukrajinu. Měla by pomoci váznoucí ukrajinské ofenzivě. Tento týden to uvedly americké stanice CNN a NBC. Kontroverzní munice, jež je v řadě států zakázána, je určena k ničení živé síly nepřítele, USA, Rusko, Čína a Ukrajina ale konvenci o jejím zákazu nepodepsaly.

Foto: Profimedia.cz

Kazetová dělostřelecká munice ráže 155 mm

Článek

Stanice CNN uvedla, že americké vedení vážně zvažuje dodání kazetové munice kategorie DPICM na Ukrajinu, s odvoláním na několik osob obeznámených s dodávkami zbraní Kyjevu. Američtí představitelé uvedli, že rozhodnutí Bílého domu ohledně dodávek kazetové munice se očekává brzy. Pokud bude přijato, kazetová munice by se mohla stát součástí příštího balíčku vojenské pomoci Ukrajině.

Podle dvou zdrojů televize NBC padne rozhodnutí už příští měsíc, třetí zdroj potvrdil jednání o dodání DPICM, ale odmítl poskytnout jakékoli informace o tom, kdy by se mělo o dodávkách kazetové munice rozhodnout a kdy by ji případně měla Ukrajina dostat.

Kyjev žádá o dodání této munice už od loňského roku, kazetová munice by měla alespoň částečně vyvážit ruskou převahu v počtu hlavní a raketometů. USA to zatím odmítaly z obav, že by mohla ohrožovat civilisty. Navíc spojenci Washingtonu Francie, Německo a Británie přestoupily na konvenci o jejím zákazu. Spojené státy munici přestaly vyrábět v roce 2016, mají ji ovšem stále ve skladech.

Kazetová munice
Kazetová munice je munice se submunicí, dělostřelecký granát nese několik desítek granátů, které se rozptýlí nad cílovou oblastí a pak explodují. Podobně kazetové bomby nesou menší bombičky, které se rozptýlí na větší ploše a pak vybuchnou.
Spojené státy už vyvinuly náhradu této munice v podobě pokročilých šrapnelů, kdy se nad cílovou oblastí rozptýlí stovky kuliček. Tyto kuličky však nenesou trhavinu, a tudíž technicky a právně nejde o kazetovou munici, efekt na živou sílu je však podobný, nepřítel čelí ocelovému dešti.

USA mají zprostředkovat mírovou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou, míní Trump

Amerika

Kazetová munice pro raketomety i houfnice

Kazetová munice je jak pro raketomety ráže 227 mm, jako jsou HIMARS, tak existují kazetové granáty pro houfnice ráže 155 mm.

Z raketometů HIMARS lze vypouštět naváděné rakety M30 s kazetovou hlavicí se 404 kusy submunice M101, ale také starší neřízené rakety M26 nesoucí 518 kusů submunice M77 nebo M85.

Na Ukrajinu by se mohly dostat i dělostřelecké náboje M483A ráže 155 mm z konce sedmdesátých let s dostřelem až 17 km, které nesou 64 granátů M42 a 24 M46, nebo o dekádu mladší M864 stejné ráže s prodlouženým dostřelem až 30 km nesoucí 48 granátů M42 a 24 granátů M46. Kombinace těchto granátů je velmi účinná, protože umožňuje likvidovat jak živou sílu nepřítele, tak lehká obrněná vozidla. Navíc pokryje větší plochu, když po ní rozptýlí submunici.

Tyto granáty by mohla dostat Ukrajina i od Turecka.

Turecko potají posílá na Ukrajinu kazetovou munici

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám