Hlavní obsah

Ukrajinský útok na loď v Novorossijsku se Západu líbit nebude, píší Financial Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novorossijsk

Páteční útok ukrajinských bezpilotních dronů na ruský přístav Novorossijsk, při němž došlo k poškození ruské výsadkové lodi Olenogorskij Gorňak, se vedení Spojených států a dalších západních zemí líbit nebude. Akce totiž ohrozila infrastrukturu pro export ruské ropy, píší Financial Times.

Záběry z útoku dronu na loď Olenegorskij GorňakVideo: Twitter OSINT Technical

 
Článek

„Ukrajina poprvé ohrozila infrastrukturu pro vývoz ropy, která pomáhá financovat invazi Moskvy,“ napsal list. „Zatímco USA široce tolerovaly ukrajinské útoky na ruské území, pokud nepoužívají zbraně dodané Západem, útok na infrastrukturu pro export ropy pravděpodobně vyvolá znepokojení v Bílém domě a dalších západních hlavních městech,“ uvedl.

FT připomínají, že Spojené státy cíleně tlačí na udržení ruské ropy na trhu, aby zabránily růstu světových cen a poškozování světové ekonomiky. „Přičemž administrativa prezidenta Joea Bidena chce, aby ceny u čerpadel zůstaly před prezidentskými volbami v příštím roce stabilní,“ doplnily.

Novorossijsk je hlavním ruským černomořským ropným přístavem, který vyváží asi 600 000 barelů denně. Je to také hlavní vývozní uzel pro ropu z Kazachstánu. FT připomínají, že ve společnosti Caspian Pipeline Consortium, která provozuje tamní ropný terminál, drží podíl americký ropný gigant Chevron.

Záběry ukazují, jak Ukrajinci zasáhli Rusům výsadkovou loď přímo v přístavu v Novorossijsku

Válka na Ukrajině

Cokoli, co riskuje omezení dodávek ruské ropy na trh, Bílý dům neuvítá,“ řekla FT Helima Croftová, bývalá analytička CIA, která provádí výzkum komodit v RBC Capital Markets. Dodala, že jednou z obav Washingtonu je, že podporu Ukrajiny ze strany Západu by bylo obtížnější udržet, pokud by došlo k širší energetické krizi.

Zelenskyj: Jsme všichni vděční SBU

Ruské úřady sice rozsah škod na lodi bagatelizují, Ukrajinské ozbrojené síly ale uvedly, že loď utrpěla „vážné poškození a v současné době není schopna plnit své bojové úkoly“. Tvrzení Rusů o odražení útoku označily za lživá.

Na sociálních sítích se navíc začaly šířit i údajné záběry z kamery dronu, který měl na loď zaútočit. Zhruba minutové video ukazuje, jak se dron blíží k lodi. Když se dostane do její bezprostřední blízkosti, záběry skončí. Zásah výsadkové lodi navíc dokazuje i později zveřejněné video, ve kterém poškozenou loď, jež je viditelně nakloněna doleva, odtahují do přístavu.

Andrij Jusov, důstojník ukrajinské vojenské rozvědky, ve státní televizi poté podle FT řekl, že přístav je legitimním vojenským cílem, protože je základnou pro zásobování ruské černomořské flotily.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury Ukrinform v pátečním večerním poselství zmínil zprávu, kterou obdržel od šéfa ukrajinské tajné služby (SBU) Vasyla Maljuka. „Nebudu říkat obsah, řeknu pouze, že jsme všichni vděční bezpečnostní službě Ukrajiny za navrácení války agresorovi,“ řekl Zelenskyj a na adresu Ruska dodal: „Co přinesete světu, s tím sami skončíte.“

Rusko zvažuje kvóty na vývoz ropných produktů, chce stabilizovat ceny benzinu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám