Hlavní obsah

Ukrajinka si jela do Ruska pro unesenou dceru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro záchranu unesené dcery neváhala 49letá Ukrajinka Ljudmila Kozyrová sednout na autobus a vydat se přes Polsko a Bělorusko do znepřáteleného Ruska. Třináctiletou Veroniku, kterou ruské úřady vylákaly ze země na tábor a odmítaly ji vrátit, si přišla osobně vyzvednout až k bráně tábora. Upozornila na to tento týden britská média.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka v Andrijivce

Článek

Podle serveru Express dívku z okupovaných oblastí Ukrajiny Rusové ze země odvezli s tím, že na východě Ukrajiny ji nic dobrého nečeká. Rodinu přesvědčili, že pobyt v Rusku bude pro dítě bezpečnější.

Třináctiletá Veronika tedy odjela do letoviska Anapa na pobřeží Černého moře. Po osvobození rodné vesnice se Kozyrová obrátila na Rusy, aby dceru vrátili. Ti se ale k ničemu neměli, a ona se tak s pomocí neziskové organizace Save Ukraine rozhodla konat.

Spolu s třinácti dalšími matkami sedla na autobus a podnikla 11denní cestu přes Polsko a Bělorusko do Ruska. Neměla přitom jistotu, zda jí do Ruska pustí, a už vůbec ne, zda se bude moci s dcerou vrátit, píše Express.

Organizátoři táborů odmítají ukrajinským rodičům vrátit stovky dětí

Zahraniční

„Byly jsme skutečně vyděšené, protože nebylo jasné, jestli nám dovolí z Ruska odjet, ale neměly jsme na výběr. Když jsem stála před vchodem do tábora a čekala, až uvidím svou dceru, svíral se mi žaludek hrůzou z toho, že mi řeknou, že tam není. Tekly mi slzy,“ vzpomínala Kozyrová.

Vše dobře dopadlo. „Nedokážu ani popsat ten pocit, když jsem ji uviděla. Jen jsme se spolu objímaly, líbaly se a plakaly. Byla jsem tak šťastná,“ dodává.

Řekli nám, že si u nich děti odpočinou

Novinářům vysvětlila i to, proč Rusům dovolila, aby dceru odvezli. „Řekli nám, že ukrajinské síly na nás zapomněly, že nepřijdou. Takže když se v létě začaly konat tyto výlety, řekla jsem si, že by to pro mou dceru mohla být příjemná přestávka. Tvrdili, že si děti odpočinou v prázdninovém táboře u moře. Ostatní děti z okolí byly na krátkých pobytech a vracely se, takže jsme si mysleli, že to bude bezpečné,“ vysvětlovala Ukrajinka novinářům.

Ruská okupační správa v ukrajinském Izjumu a v dalších městech, která byla pod kontrolou ruských sil, propagovala bezplatné tábory jako možnost, jak si děti mohou odpočinout od války. Pak je ale často odmítla vrátit.

Rusové tvrdí, že v Makijivce zemřelo po novoročním útoku Ukrajinců 89 vojáků

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám