Hlavní obsah

Ukrajincům bez ruského pasu vyhrožují v okupovaných oblastech deportací a zabavením majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko pokračuje ve snaze donutit obyvatele okupovaných území, aby přestali využívat ukrajinské pasy a pořídili si ruské. V Chersonské oblasti už dokonce vyhrožují deportací a konfiskací soukromého majetku, pokud tak neučiní, uvedl generální štáb ukrajinské armády.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto.

Článek

„Chodí dům od domu a kontrolují ruské pasy. Ukrajinci, kteří je nemají, byli informováni, že budou deportováni a jejich osobní majetek zkonfiskován, pokud potřebné dokumenty neobdrží do 1. července,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

Dodal také, že ruští okupanti už nyní okrádají civilisty. Především si přivlastňují jejich úrodu. V přístavním městě Berďansk se Rusové údajně snaží odvézt ukradené obilí pomocí lodí do Ruska.

Už o víkendu se objevila informace o tom, že Ukrajincům ruské jednotky komplikují cestování, pokud se neprokážou ruskými pasy. Právě tyto výjezdové skupiny se snaží Ukrajincům vnucovat ruské dokumenty.

Muže, kteří na dočasně okupovaných územích přijali ruské pasy, pak ruská armáda využívá k mobilizaci. Luhanská vojenská správa o tom informovala už v lednu. „Toto je jeden z důvodů, proč ruské úřady na těchto místech ruské pasy vydávaly,“ uvedla.

Ukrajincům bez ruských dokumentů okupanti komplikují pohyb a brání jim ve výjezdu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám