Hlavní obsah

Ukrajincům bez ruských dokumentů okupanti komplikují pohyb a brání jim ve výjezdu

– Kyjev

Úřady na okupovaných oblastech Ukrajiny brání Ukrajincům bez ruských pasů volně cestovat a vyjíždět do Ruska. Pokud tento pas mají, problémům obvykle nečelí. Je to další snaha donutit obyvatele obsazených území, aby nepoužívali ukrajinské dokumenty a nechali si vystavit ruské, a uměle tak zvýšili počet obyvatel zdánlivě akceptujících anexi.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ukrajinský pas (ilustrační foto)

Článek

„Ukrajinec bez ruského pasu má na každém kontrolním stanovišti jistotu hloubkové kontroly nebo zadržení. Volný pohyb je vlastně zakázán,“ popsalo situaci Středisko národního odporu s tím, že pokud mají Ukrajinci ruský pas, tak těmto problémům nečelí.

„Opustit oblast s ukrajinským pasem a jet do Ruské federace je skoro nemožné. Už loni okupanti uzavřeli Ukrajincům možnost výjezdu,“ podotklo středisko.

Ještě před Vánocemi však bylo možné se z Luhanské oblasti dostat přes Rusko i na Ukrajinu.

„Okupanti ve skutečnosti drží místní obyvatelstvo jako rukojmí a vytvářejí podmínky, v nichž je život bez ruského pasu nemožný,“ dodalo středisko.

List Ukrajinska pravda, který o jeho zprávě informoval, připomněl, že na okupovaných oblastech působí ruské mobilní výjezdové skupiny, které vnucují Ukrajincům ruské dokumenty.

Jaké je přesné číslo obyvatel obsazené Luhanské a Doněcké oblasti, kteří už mají vydané ruské doklady, známo není. Na počátku války jich však byla i na územích samozvané Doněcké a Luhanské lidové republiky menšina, uvádělo se cca 700 tisíc. 

Od té doby jich přibylo, ale stále si většina obyvatel okupovaných území ponechává ukrajinské dokumenty. Přispívá k tomu i verbování obyvatel obsazených oblastí do armády.

Ruská správa Mariupolu volá muže k odvodu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám