Hlavní obsah

Ukrajinci znovu zaútočili na Antonivský most. Krátce předtím tam byl šéf proruské správy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina ve čtvrtek večer znovu zaútočila na Antonivský most u Chersonu, a to den poté, co místo navštívil šéf proruské správy okupovaného Krymského poloostrova Sergej Aksjonov. Terčem Ukrajinců se staly také provizorní mosty, jež Rusko vedle Antonivského mostu vystavělo.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Antonivský most u Chersonu

Článek

Lokální ukrajinský web s příznačným názvem most.ua informoval o tom, že na místo vyrazily také sanitky. Žádná úmrtí ani zranění ale z místa nejsou hlášena.

Podle svědků se ozvalo nejméně šest výbuchů kolem 23:00. Ruská armáda se tou dobou zřejmě snažila využít most k přesunu jednotek a vybavení na levý břeh Dněpru.

Proruský bloger Anatolij Šarij a chersonská média kontrolovaná Ruskem informovali o útoku na civilisty. K tomu ale nemohlo dojít, protože v Chersonu platí od 22:00 do 5:00 zákaz vycházení.

Rusko chystá útok na Kachovské přehradě a může zatopit Cherson, uvedl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

O den dříve si byl Antonivský most prohlédnout šéf proruské správy okupovaného Krymského poloostrova Sergej Aksjonov v doprovodu zástupce vedoucího administrativy ruského prezidenta Sergeje Kirijenka.

Podle očitých svědků Rusové ve středu a ve čtvrtek most využívali k přesunu nákladních aut doprovázených vojáky.

Rusko v posledních dnech začalo v Chersonu s evakuací obyvatel, a to kvůli obavám z ukrajinského protiútoku. Podle analytiků z washingtonského Institutu pro studium války ale sami plánují útok na nedalekou Kachovskou přehradu, což by v Chersonu způsobilo záplavy.

Antonivský most ostřelují Ukrajinci pravidelně, největší aktivita byla zaznamenána o prázdninách.

Reklama

Výběr článků

Načítám