Hlavní obsah

Ukrajinci útočí v Záporoží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silné ukrajinské jednotky zaútočily ve čtvrtek na ruské pozice v Záporožské oblasti. Podle některých ukrajinských i západních analytiků včetně Institutu pro studium války to potvrzuje, že začala dlouho očekávaná ofenziva. Nasazené zřejmě jsou i zbraně dodané ze Západu včetně tanků a obrněných transportérů. Ukrajinský generální štáb ale stále ofenzivu nepotvrzuje.

Foto: Iryna Rybakova, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci stojí na svých pozicích

Článek

Institut pro studium války (ISW) napsal ve čtvrtečním zhodnocení situace, že ukrajinské síly podnikají protiofenzivu ve třech směrech.

„Dění na Ukrajině odpovídá mnoha náznakům, že ukrajinské protiofenzivní operace probíhají v celém prostoru bojů,“ uvedl ISW.

Tvrdé boje probíhají podle BBC už druhý den na jihozápadě Záporožské oblasti ve směru z Orichivu na Tokmak.

Protiofenziva začala, tvrdí americká média

Válka na Ukrajině

Rusy dosazený správce Záporožské oblasti Vladimir Rogov řekl, že Ukrajinci útočí s maximální silou proti ruským pozicím v Záporožské oblasti. Informoval o pokusu prolomit frontu u Orichivu.

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua se o průlom pokusila ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda s 1500 vojáky a 150 obrněnými vozidly, ale Rusové se ubránili.

Foto: ISW, Novinky

Situace na bojišti

„Z místa je hlášeno, že se ve směru Orichiv–Tokmak nepřátelská pěchota přibližuje a pokouší se získat opěrné body. Nepřátelské dělostřelectvo pracuje na našich pozicích. Naše jednotky drží linii, nedovolují průlom fronty a ničí nepřátelskou živou sílu i vybavení,“ uvedl ruský telegramový kanál War Gonzo.

Ruské zdroje přiznaly, že se ukrajinským silám u Verbového 15 kilometrů jihovýchodně od Orichivu podařilo prolomit frontu, kterou držely 291. a 70. ruský motostřelecký pluk z 58. vševojskového armádního sboru, jež jsou podporované jednotkami vojenské rozvědky GRU.

Rusové se tvrdě brání

Rusové ovšem tvrdí, že se postup podařilo zastavit. Podle ISW byla ruská odpověď koncentrovaná na útok zahájený ve čtvrtek ve dvě ráno po silné dělostřelecké přípravě.

Rusové uplatnili naplánovaný postup, kdy se nejprve pokusili zpomalit ukrajinský útok minovými poli a dalšími překážkami. Pak se stáhli do druhé linie obrany a z ní podnikli protiútok.

Rusové v okupované Záporožské oblasti vytvořili lidovou milici

Válka na Ukrajině

Hlavní nápor zřejmě vede přes Orichiv na Tokmak, což je významný logistický uzel. Rogov už ve čtvrtek uvedl, že byl Tokmak ve čtvrtek ráno ostřelován několik hodin raketami.

Útok na Tokmak míří ve směru na Melitopol a mohl by vést k odříznutí ruských jednotek v dosud okupované části Chersonské oblasti.

Další směry útoku

Podle ISW ofenziva začala už v neděli, přičemž začala útoky na Neskučne a Novodoněcke na hranicích mezi Záporožskou a Doněckou oblastí.

Dalším směrem útoku je Bachmut, což je jediné místo, kde od počátku týdne ukrajinské velení přiznávalo postup s tím, že právě tam probíhají nejsilnější boje.

Ukrajinské vedení přiznávalo postup až o dva kilometry už počátkem týdne, jak plyne ze slov náměstkyně ministryně obrany Hanny Maljarové.

„V Doněcké oblasti probíhají velmi těžké boje,“ přiznal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ale vidíme výsledky a jsem vděčný těm, kdo jich dosáhli. Dobrá práce v Bachmutu. Postupujeme krok za krokem,“ uvedl Zelenskyj.

Dva vysocí ukrajinští představitelé, z nichž jeden má blízko k Zelenskému, potvrdili stanici ABC, že probíhá aktivní fáze ukrajinské protiofenzivy. Že se Rusové brání v Záporožské oblasti, napsala už ve čtvrtek Maljarová.

Ukrajinský generální štáb však mlčí. „Nemáme takové informace a nebudeme komentovat anonymní zdroje,“ uvedl ukrajinský generální štáb podle listu The Guardian.

Ukrajinci hlásí postup u Bachmutu. Slibné věci se ale dějí na jihu, tvrdí americké zdroje

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám