Hlavní obsah

Ukrajinci opouštějí Kyjev. Bojí se ruských útoků na Den Nezávislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina si ve středu připomene vyhlášení nezávislosti, na oslavy se ale nechystá. Obává se naopak intenzivnějších ruských útoků. Varovaly před nimi ukrajinské zpravodajské služby i americká ambasáda v Kyjevě, která vyzvala občany USA, aby opustili zemi. Odjet z Kyjeva se podle poradce prezidenta Volodymyra Zelenského ve velkém snaží i místní.

Foto: ČTK/AP

Žena mává vlajkou Ukrajiny na zničeném ruském tanku v centru Kyjeva

Článek

„Lidé reagují na to, co slyší ve zprávách. Nechtějí trávit čas v centru města. Je tu riziko, že se Rusko pokusí udeřit v tuto dobu (na Den nezávislosti), aby si tím vykompenzovalo neúspěchy na bojišti,“ řekl Zelenského poradce Alexander Rodnyansky stanici BBC.

Ukrajinská rozvědka dříve upozornila, že ve středu, kdy Ukrajina slaví Den nezávislosti, hrozí masivnější útoky ruských sil. Ukrajinské úřady pak v souvislosti s tímto varováním zakázaly organizovat v tento den hromadné akce a oslavy.

Rusko zahájilo raketový útok na Dnipro

Válka na Ukrajině

Rusko mezitím pokračuje ve vytváření nových takzvaně dobrovolnických oddílů. Rekruty pro doplnění armádních stavů hledá zejména v Přímořském kraji na Dálném východě; slibuje jednorázový bonus 3000 tisíc rublů (124 000 korun) a měsíční plat 200 tisíc rublů (83 tisíc korun), upozornila ČTK s odkazem na Institut pro studium války (ISW).

Ukrajinci zasáhli sídlo lídra separatistické Doněcké lidové republiky

Válka na Ukrajině

Aktivní jsou ovšem také Ukrajinci, kteří v úterý ostřelovali Doněck, hlavní město samozvané separatistické Doněcké lidové republiky. Zásah střelami systému HIMARS mělo dostat sídlo lídra separatistů, hotel a obytná budova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám